445157
445157
445157
445157
445157

Srbija: 'Hrvatska se treba ograditi od veličanja teroriste i ubojice'

  • , 01.08.2016., 13:10
  • Autor:
  • komentara

Srbija je uputila dvije prosvjedne note Hrvatskoj - jednu u vezi Branimira Glavaša a drugu zbog spomenika Miri Barešiću.

 
 
 
 
Aleksandar Vučić (FOTO: AFP)
Aleksandar Vučić (FOTO: AFP)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je dvije prosvjedne note veleposlanstvu Hrvatske, i to povodom oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću. No otpravnik poslova Stjepan Glas odbio je primiti note, prenosi B92.

'Ministarstvo je note dostavilo redovnim putem, čime je formalno uručenje izvršeno,' navedeno je u priopćenju MVP Srbije koje je izrazilo oštar protest povodom rješenja Vrhovnog suda Hrvatske kojim je ukinuta prvostupanjska osuđujuća presuda za Branimira Glavaša koji je bio optužen za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Srbija smatra da je odluka hrvatskog Vrhovnog suda neobjašnjiva s pravne i s moralne točke te da je uperena direktno protiv srpskog naroda, navodi se u priopćenju uz ocjenu da posljedice presude dodatno otežavaju i kompliciraju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Republici Hrvatskoj. Također, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije smatra da 'ukidanje presude protiv Branimira Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilitira ne samo fašističku NDH, već i zločince iz posljednjeg rata'.

'Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj', navode iz Ministarstva ocjenjujući da je takva politika Hrvatske dovela i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi uperenim protiv pripadnika srpskog naroda.

MVP Srbije očekuje od pravosudnih organa RH da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stupnju, postupi na osnovu pravnih propisa Republike Hrvatske uvažavajući činjenicu da posljedice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Republikom Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Srbija je izrazila i oštar protest povodom otkrivanja spomenika Miri Barešiću u Dragama. Ministarstvo smatra da je 'podizanje spomenika osuđenom teroristu za mučko ubojstvo jugoslovenskog ambasadora u ŠvedskojVladimira Rolovića neprimjeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Europi nema presedana'.

Srbija traži 'da se hrvatska Vlada nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubojce ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo događa, sijući nedužne žrtve. Također, Republika Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni', zaključuje se u priopćenju, prenosi B92.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se