Priča Provjerenog o teškim uvjetima života obitelji s dječakom s nizom dijagnoza, čija majka svakodnevno trpi nenamjerno nasilje svoga bolesnog djeteta, dobila je epilog.

Galerija


Nakon višemjesečne borbe s institucijama koje su odgovornost prebacivale jedna na drugu, rješenje se našlo u svega tri tjedna od emitiranja priloga u Provjerenom – dječak će od jeseni biti smješten u specijaliziranu ustanovu u kojoj će mu biti pružena odgovarajuća skrb.

Vezani članci Bazen, ilustracija (Foto: Getty) Dječaci provalili na bazen, stariji (10) se utopio: Nitko ih nije čuo jer je zaštitar gluhonijem Uključivi teniski kamp koji ruši sve granice - 5 Oni su pronašli oazu u kojoj su svoji, prihvaćeni i slobodni: "Osjećaš da si tu, da nisi sa strane, da nije tvoje dijete samo neki problem koji traži neka prava"

''Uspjeli smo. Svi skupa'', kaže majka djeteta koja se Provjerenom nedavno obratila na rubu i snaga i očaja. Suživot sa sinom postao je neizdrživ, psihički i fizički, što potvrđuju i masnice i ugrizi na njezinu tijelu. Naime, njezino 16-godišnje dijete ima niz dijagnoza – cerebralnu paralizu, mentalnu retardaciju i poremećaje iz spektra autizma. Ulaskom u pubertet njegovo se ponašanje drastično pogoršalo – postao je sve agresivniji, a njegove je reakcije, udarce i ugrize, postalo nemoguće zaustaviti.

''Toliko boli da navečer, kad se idem kupati, mene to peče. To je pola godine tako svakodnevno, rana na ranu, ugriz na ugriz'', ispričala je majka za Provjereno.

Kada je shvatila da se i obitelj, koja se godinama hrabro nosila s dijagnozama dječaka, počela raspadati, u jednom je trenutku prelomila i donijela odluku koju nikad nije mislila da će morati donijeti – sina smjestiti u instituciju. Kada su se za pomoć obratili državi, dobili su odbijenicu, jednu za drugom. Iz centra za socijalnu skrb odgovornost su prebacivali na Ministarstvo, i obrnuto. No unatrag tri tjedna zajednički su jezik očito pronašli i od jeseni će dječak imati trajni smještaj u Centru za autizam u zagrebačkoj Dubravi.

Nakon emitiranja priloga u Provjerenom javilo se još ljudi spremnih pomoći, među njima i dvije edukacijske rehabilitatorice koje su svoje znanje i podršku obitelji odlučile dati bez zadrške i s veseljem, potpuno besplatno.

Cijelu priču pogledajte u četvrtak u Provjerenom na Novoj TV.