Pljusak, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Pljusak, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U četvrtak smo uživali u lijepo ljetnom danu, no već u petak, kao posljedica prodora vlažnijeg i svježijeg oceanskog zraka, stiže pogoršanje vremena s kišom pljuskovima i grmljavinom, i to već ujutro. Promjena vremena i zahlađenje zahvatit će uglavnom zapadne krajeve Hrvatske, dok će se u Dalmaciji zadržati sunčano i toplo vrijeme.


U središnjoj Hrvatskoj danju će biti promjenjivo vrijeme s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom, posebice popodne. Malo će osvježiti i zapuhat će sjeverni vjetrovi, što će većini goditi.

Vezani članci Kiša u Zagrebu Kakvo nas vrijeme očekuje za Praznik rada? Meteorolozi nemaju dobre vijesti – pripremite se na promjenu Zagonetni muškarac s kišobranom Vrijeme će idućih dana biti sve samo ne stabilno: Red kiše, red sunca, red snijega... Jadran čeka i nova stara nevolja

DHMZ je izdao i upozorenje od grmljavinskog nevremena za određene dijelove Hrvatske.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pogoršanje vremena nastuput će uglavnom u petak popodne, premda pojava nestabilnosti atmosfere može biti i prije, posebice u zapadnoslavonskom gorju. Bit će razmjerno toplo, uz samo malo osvježenje, čemu će pridonijeti i umjeren sjeverozapadnjak.

U Istri, na Kvarneru, u Gorskom kotaru i Lici i dalje će vladati nestabilno vrijeme s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom će potrajati u većem dijelu sutrašnjeg dana. Pritom će i malo zahladnjeti. Zapuhat će najprije sjeverozapadnjak, a potkraj dana i bura, posebice jaka u velebitskom podgorju.

U Dalmaciji će u petak biti sunčano i vrlo toplo vrijeme, ponegdje s popodnevnom vrućinom. Potkraj dana na sjeveru i u Zagori pokoja nevera. Nakon jutarnje burice i maestrala u drugom dijelu dana zapuhat će umjeren sjeverozapadnjak.

U unutrašnjosti Hrvatske u subotu će nastupiti proljepšanje vremena, ali uz mjestumične pljuskove u Slavoniji i Lici. U nedelju i ponedjeljak nastavit će se sunčano vrijeme i zatopljenje.

Na Jadranu ponovno slijedi sunčano i toplo vrijeme. Mjestimični neverini mogući su uglavnom u subotu, i to na sjevernom Jadranu i u Dalmatinskoj zagori. S početka će puhati jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, a zatim umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak.