U nedjeljnom potresu u Zagrebu oštećena je i zgrada Županijskog suda. Do daljnjega sud ima zatvorena vrata, a kako izgleda rad, otkrio nam je glasnogovornik Krešimir Devčić.

Galerija


''S obzirom na velika oštećenja suda nastala u potresu, Županijski sud u Zagrebu neće raditi do daljnjega. Stranke se neće primati, a zaposlenici se pozivaju da ne dolaze na posao dok se ne osiguraju uvjeti za siguran rad'', objavljeno je na internetskim stranicama Županijskog suda u Zagrebu.

Vezani članci Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 Nakon potresa, u Zagrebu s oštećenih zgrada padaju cigle: "S krova je sletio komad. Tresla sam se i plakala. A u blizini su tri škole" Skele na zgradi Županijskog suda u Zagrebu - 2 Na oštećeni Županijski sud postavljene skele, ali ne samo zbog potresa. Stručnjak: ''Za ovakve zgrade se ne brinem''

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je za DNEVNIK.hr da nije bio na sudu nakon potresa, pa nije vidio oštećenja, ali po fotografijama i prepričavanju zna da se urušio krov i pala žbuka. ''Dosta je oštećeno, očito kao i većina zgrada u centru'', rekao je. Kaže da je statičar ocijenio da je u prizemlju sigurno, ali na gornjim katovima nije.

Devčić kaže da su svi kod kuće, ali imaju dežurstva kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje. ''Imamo istrage, istražne zatvore, rokove kojih se moramo pridržavati... Hitna istražna služba funkcionira'', objasnio je Devčić i otkrio da trenutačno koriste prostor Općinskog kaznenog suda. Svaki je dan dežuran jedan sudac i jedan zapisničar te vozač po potrebi. ''Do daljnjega je sud izvan funkcije, vidjet ćemo što dalje'', kaže sjetno sudac.

Zahvaljujući tehnologijama posao ipak uspiju obavljati. Koriste telefone, e-mailove... Zatvorenici ne dolaze na sud, nego se javljaju videolinkom, odvjetnici ne moraju dolaziti. ''Snalazimo se'', zaključuje sudac Devčić.

Stanje sudova i odvjetništava u Zagrebu:

Općinski kazneni sud u Zagrebu, Ilica 207 - siguran za uporabu

Općinski kazneni sud u Zagrebu, Odjel za mladež, Ilica 207 - siguran za uporabu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Kazneni odjel, Selska 2 - siguran za uporabu, potrebna sanacija dimnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Građansko-upravni odjel, Trg bana J. Jelačića 6 - nije za uporabu

Državno odvjetništvo RH, Gajeva 30 - djelomična uporaba

Županijski sud u Zagrebu, Trg N. Š. Zrinskog 5 - privremeno neuporabljiv dok se ne otklone oštećenja

Trgovački sud u Zagrebu, AMruševa 2/II (ulaz iz Petrinjske 8) - privremeno neuporabljiv dok se ne otklone oštećenja