Ministarstvo još nije ispralo gorak okus sa APN-a nakon što su neki zaposlenici sami sebi dodijelili povoljni stan. No upregnuli su zato sve i punom parom rade na demografskim mjerama - u nerazvijene krajeve pokušavaju privući sva deficitarna zanimanja. Predstavili su nove mjere, ali i otkrili gdje je završio bivši direktor Žunić i što će biti s njegovim stanom.

Galerija Novosti iz APN-a - 2 Novosti iz APN-a - 1 Predrag Štromar +4 Novosti iz APN-a - 3

Pune ruke posla ima unutarnja revizija Ministarstva graditeljstva jer kopaju po svim dodijeljenim kreditima i prodanim stanovima. Opekli su se na bivšeg direktora APN-a koji je kupio stan od tog istog APN-a. Otkaz nije dobio, već je premješten na drugo radno mjesto s dosta nižom plaćom.

Vezani članci Stanovi / Ilustracija Koliko još mogu rasti cijene stanova? Vrlo brzo kreće novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite Slika nije dostupna Više od tisuću kandidata za kupnju POS-ovih stanova

"Bivši direktor APN-a obavlja svoje poslove u odjelu računovodstva financija, rješava ovrhe i slične stvari koje mu njegov rukovoditelj dodjeljuje", objasnio je novi direktor APN-a, Dragan Hristov.

Stan starom direktoru APN-a ostaje dok institucije ne odrade svoj dio posla.

Obitelji iz Biograda na moru, koje već pet godina plaćaju kredit, a APN ne može pronaći izvođača radova za njihove stanove, nisu te sreće. Svoja četiri zida još čekaju.

Do svog doma lakše je došla prva dubrovačka neurokirurginja. Nakon staža u Zagrebu, vratila se u Dubrovnik.

"Županija, skupa sa ravnateljem zbog deficita kadra, osobito neurokirugije koja je kao specijalizacija zahtjevna i specifična, da bi zadržali mlade liječnike su mi dali u subvenciju stan", kazala je Ines Trninić.

Nije to bio jedini razlog povratka, ali dobar je početak. Ministarstvo se nada da će taj model upaliti i s drugima.

"Do sada ovaj model nismo imali u našoj državi. Novost su stanovi za najam za deficitarna zanimanja u javnim službama", rekao je Željko Uhlir, državni tajnik.

Uz te POS-ove stanove namijenjene liječnicima, nastavnicima, znanstvenicima, policajcima, uvode i program POS PLUS. Stan po boljim uvjetima moći će kupiti bilo tko tko zasad nema nekretninu. Detalji o tim programima očekuju se za koji mjesec. Svi nestrpljivi do tada na raspolaganju imaju subvencionirane kredite.

"Subvencioniranje kredita i POS su jedino rješenje za mnoge mlade da si riješe stambeno pitanje", pojasnio je Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

Oni koji se odluče koristiti subvencije, za predaju dokumentacije imat će manje vremena nego prethodnih godina. Natječaj će biti raspisan od 30. ožujka do 8. travnja.

Kreditni posrednik Hrvoje Travnikar upozorava: "Oni klijenti koji se sada odluče krenuti u proces, jako je kratko u ta tri tjedna, od objave kamatnih stopa do samog trenutka početka predaje sve papirologije obaviti u tom kratkom roku."

Za one koji ne stignu, ministar jamči natječaj ponovno u rujnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju