Iako tehnički, ministar zdravlja je sve aktivniji. Zajedno s Ministarstvom rada, poslao je inspekcije u bolnice. Utvrđen je niz nepravilnosti oko isplate prekovremenih sati, pa je pojedinim liječnicima isplaćivan iznos od gotovo 40 tisuća kuna na mjesec.


Ministar Dario Nakić sve novoizabrane ravnatelje upozorio je da svoje bolnice dovedu u red. Poslao im je inspekcije u bolnice zbog nepravilnosti oko isplata liječnicima za prekovremene sate. 'Našli smo u pojedinim izvještajima da nemate gotovo ništa redovnog rada ili je on minimalan, 8 ili 16 sati, a sve ostalo su prekovremeni. Ili slučajeva gdje ispada da je pojedinac radio svaki dan 17 sati', kazao je ministar.

Vezani članci Ines Balint, Povjerenstvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Liječnici i medicinske sestre na rubu: ''Mi smo svaki dan u minskom polju'' Manjak liječnika: Ilustracija - 6 Nude im 15 tisuća eura bonusa, ali nitko ne želi raditi: "Još uvijek čekamo da nam netko dođe, da nam se jave"

Tako su neki liječnici na mjesec dobivali iznose veće od 20 tisuća kuna, ali i više. 'Primanja od početka godine do danas, svaki mjesec iznosila su najmanje 35.000 i više, a najveći iznos koji je bio je gotovo 39.000 kuna', rekao je Nakić.

Inspekcije, koje provodi Ministarstvo rada, u nekim su bolnicama već bile. 'U našoj bolnici postoji dobar broj prekovremenih sati, no morate znati da smo mi prvenstveno bolnica koja se bavi transplantacijom', kazao je Mario Starešinić iz KB Merkur.

'Zbog manjka liječnika na Odjelima pedijatrije, ginekologije, uho, grlo, nos - mi ne možemo kontinuiranu zdravstvenu zaštitu provesti, a da se nema određenih prekovremenih sati', kazao je Tomislav Dujmenović iz opće bolnice Sisak.

Prekovremeni sati su posljedica manjka liječnika - poručuju iz HUBOL-a. Prema njihovim neslužbenim podacima, prošle godine u bolnicama je odrađeno čak 3 milijuna prekovremenih sati.

'Trebate pokriti 24 sata, 365 dana u godini po pojedinim bolnicama na pojedinim odjelima sa samo 2-3 čovjeka. Logično je da se odredbe Kolektivnog ugovora i Zakona o radu ne mogu ispoštivati u toj ustanovi', ističe Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Za mjesec dana trebao bi završiti nadzor inspekcija kada će se znati koje su bolnice imale nepravilnosti i na koji način će snositi posljedice.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju