Obavijesti Pretražite Navigacija
Po jednome se posebno ističu

FOTO Najstarije su mjesto na otoku, maleno, ali u mnogočemu jedinstveno, čak i izvan Hrvatske: Jeste li znali za Škrip?

Škrip, Brač - 6
Škrip, Brač - 6 Getty Images
1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Škrip, Brač - 6 Škrip, Brač - 6 Foto: Getty Images Škrip, Brač - 5 Škrip, Brač - 5 Foto: Getty Images Škrip, Brač - 7 Škrip, Brač - 7 Foto: Getty Images Škrip, Brač - 4 Škrip, Brač - 4 Foto: Getty Images +2 Škrip, Brač - 2 Galerija
Najstarije naselje na otoku Braču Škrip može se pohvaliti, ne samo s 3000 godina svoje povijesti već i s najobrazovanijim stanovništvom jer po tvrdnjama mještana od trenutno 130 živućih stanovnika njih 111 ima visoku školu.

Nekadašnji ravnatelj KBC-a Split te rođeni Škripljanin Dinko Mirić koji desetljećima vodi zapise o mjestu svoje mladosti rekao je da je 90 posto stanovništva visokoobrazovano, među kojima je čak 14 liječnika.

To je mjesto po njegovim riječima dalo i 18 pravnika, 15 ekonomista, 15 inženjera, 14 prosvjetara, četiri farmaceuta i kemičara te 10 pomorskih upravitelja stroja i kapetana.

Pročitajte i ovo Knjižnica al-Qarawiyyin, Maroko - 7 Orijentalna ljepotica Zakoračite 1 200 godina unatrag: Posjetite najstariju knjižnicu koja radi i dan danas

''Roditelji su nam u mladosti uvijek govorili da moramo završiti školu ako ne želimo biti slugani drugima"

"Među liječnicima imamo otorinolaringologa, dva kardiologa, dermatologinju, pedijatra kardiologa, kirurga, nekoliko liječnica i liječnika obiteljske medicine, nefrologa, psihijatricu i okulistu", precizirao je Mirić koji je po profesiji kardiolog i internist.

"Jedan kolega je umro, jedan radi u Zagrebu, a ostali su u Splitu", rekao je sugovornik. Prisjetio se za Hinu kako su im roditelji u mladosti uvijek govorili da moraju završiti školu ako ne žele biti "slugani drugima".

Škrip, Brač - 6 Škrip, Brač - 5 (Foto: Getty Images)

Mirić, koji je i sam otac dvoje liječnika - kardiologa i dermatologinje kaže da liječnika sa Škripa ne bi trebalo nedostajati ni u budućnosti jer je to mjesto nedavno dobilo još jednog mladog liječnika.

Mjesto Škrip, koje je smješteno u unutrašnjosti otoka na 250 metara nadmorske visine je, kaže Mirić 1954. godine dobilo struju, 1979. asfalt i 1981. vodu. No, kad su na taj način riješili infrastrukturu svaki drugi mještanin se iselio.

 

Škrip je najviše stanovnika, njih 570, imao na početku 20. stoljeća, a Mirić kaže da su dva svjetska rata i bolest vinove loze filoksera smanjile broj stanovnika za njih 200. U zadnjoj četvrtini 20. stoljeća stanovništvo je smanjeno za još dvjesto te u posljednjih dvadesetak godina zbog starosti i umiranja dodatnih 40.

Pročitajte i ovo Dnevna soba Chloe i Patrick Frayling iz Australije Divota! Dnevna soba je bajka! Pogledajte kako je bračni par sam preuredio kuću staru 140 godina

"Sve je više bazena, vila i apartmana, a sve manje ljudi"

Iako je tri kilometra od mora ni Škrip, kao ni ostala dalmatinska mjesta ne odolijeva turizmu pa tako na 130 stanovnika ima 30 bazena i 60 apartmana. "Sve je više bazena, vila i apartmana, a sve manje ljudi", zaključuje Mirić.

Škrip, Brač - 6 Škrip, Brač - 2 (Foto: Getty Images)

Najavio je da će Škripu kao najstarijem naselju na otoku biti posvećen 25. Brački zbornik u čijem radu sudjeluje 18 autora, uključujući deset Škripljana. Rad će imati 520 stranica, a bit će predstavljen za nekoliko mjeseci u dvorani Zadružnog doma u Škripu.

Po legendi je u rimskom mauzoleju u Škripu pokopana Dioklecijanova supruga Priska i kći im Valerija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene