Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao u Hrvata

Najbolje plaćeni poslovi u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste inženjer informatike onda pripadate najbolje plaćenoj profesiji u Hrvatskoj. Najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost zračni promet, slijedi farmaceutska industrija te programeri, a najniže su plaće u trgovini.

U 2008. godini najbolje plaćeni poslovi su u tvrtkama kojima je primarna djelatnosti zračni promet i prijevoz s 40,8% iznad prosjeka, nakon čega slijedi farmaceutska industrija s 36,4% iznad prosjeka te ICT – izrada i održavanje programskih rješenja s plaćama od 27,0% iznad prosjeka.

Najniže
zabilježene plaće su u djelatnostima vezanima za sport i razonodu čak 33,3% ispod prosjeka, zaštitarskoj djelatnosti 26,8% ispod prosjeka te u trgovini, odnosno maloprodaji 25,8% ispod prosjeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija u čemu je problem? Traže direktora već 18 mjeseci! Popularna i dobro plaćena pozicija zjapi prazna Ilustracija Nova pravila Velika promjena: Poslodavci će morati navesti iznose plaća u oglasima za posao

Rezultati su to istraživanja o visini plaća koje je proveo internet portal MojPosao. Istraživanje je obuhvatilo 183 radna mjesta u 10 kategorija, što je 16 radnih mjesta više od prošle godine. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje dodane su dvije nove kategorije poslova 'Turizam i ugostiteljstvo' i 'Zdravstvo i farmacija'.

Osim profila za svako radno mjesto istraživanje obuhvaća podatke o usporedbi plaća prema godinama radnog iskustva, spolu, stručnoj spremi, županijama, djelatnostima, veličini tvrtke, tipu vlasništva tvrtke.

Gledajući struku, a ne primarnu djelatnost tvrtke, najbolje plaćeni su inženjeri informatike i to 28,9% iznad prosjeka. Iza njih slijede inženjeri strojarstva i elektrotehnike, kojima su plaće 27,8% iznad prosjeka te osobe pomorske struke s plaćama od 13,8% iznad prosjeka.

Najniže plaćena zanimanja su iz područja 'osobne usluge' 41,21% ispod prosjeka te trgovački posrednici i prodavači 34,5% ispod prosjeka.

Na samom početku karijere muškarci počinju sa 10,4% većom plaćom u odnosu na žene pri čemu se ta razlika s godinama radnog iskustva povećava pa muškarci u Hrvatskoj u prosjeku imaju 23,0 % veću plaću od žena.

Ovogodišnji podaci pokazuju smanjenje razlika u plaći između muškaraca i žena na početku karijere, no povećanje ukupne razlike.

Najniže plaće ove godine zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i to 15,9% ispod prosjeka, a slijede Brodsko-posavska s 15,6% ispod prosjeka te Vukovarsko-srijemska županija 14,7% ispod prosjeka. Iako je došlo do određenih promjena u redoslijedu, plaće su u ove tri županije i prošle godine bile najniže. Najveće plaće su prema očekivanjima zabilježene u Gradu Zagrebu i to 21,1% iznad prosjeka, što je čak i više nego prošle godine.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51,3% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, što je neznatno veća razlika nego prošle godine kada je ona iznosila 49,5%. 

Završeni magisterij ili doktorat sve se više isplati te povećava plaću u prosjeku za 94,3%, dok je razlika u primanjima osoba s MBA diplomom u odnosu na osobe sa završenom srednjom školom još uvijek značajna i donosi 131,4% veću plaću, no ta je razlika za 12,6% manja u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 144%.

Najčešća beneficija koju imaju hrvatski zaposlenici u tvrtkama u kojima rade i dalje je mobilni telefon za privatnu upotrebu kojeg ima 30,6% sudionika istraživanja. 

S druge strane, 29,6% osoba nema dodatne beneficije. Iza mobitela, slijedi fleksibilno radno vrijeme, a najmanje poslodavaca osigurava zaposlenicima edukaciju kao dodatnu beneficiju samo 2,6%, što je čak i manje nego prošle godine kada je dodatnu edukaciju imalo 3,2% ispitanika. 

Na pitanje 'Koliko često u prosjeku dobivate povišicu?', čak 53,2% ispitanika odgovorilo je rijetko ili nikad.

U odnosu na prosječne mjesečne neto plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 28,4%, a u stranim institucijama za 21,4%. 

Najniže su plaće i dalje u udrugama u kojima su zaposlenici 20,6% manje plaćeni u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu.

I ovogodišnje je istraživanje potvrdilo da prosječne plaće rastu s veličinom tvrtke. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 12,7% ispod prosjeka, u tvrtkama s 51 do 100 zaposlenika plaće su 0,8% iznad prosjeka, u tvrtkama s 101 do 200 zaposlenika 8,1% iznad prosjeka, a u tvrtkama s više od 200 zaposlenih plaće su prosječno 8,7% iznad prosjeka.

Plaća na početku karijere 27,1% ispod prosjeka

Ako se plaće uspoređuju prema poziciji u tvrtki, prosječna plaća pripravnika je 27,1% ispod prosjeka, što je čak i veća razlika nego u 2007. godini kada su plaće pripravnika bile 24,7% ispod prosjeka.

Isto kao i proteklih godina, istraživanje je pokazalo kako vrijednost radnog iskustva i dalje najviše raste u prvih pet godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene