Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski veleposlanik u Zagrebu Alessandro Pignatti Morano Di Custoza izvijestio je državnog tajnika za more Marija Babića kako je onečišćenje naftom rijeke Po pod nadzorom te da zasad ne prijeti opasnost izlijevanja nafte u Jadransko more.


Naporom talijanskih službi zaustavljen je najveći dio onečišćenja kod Piacenze u području Isola Serafini i Roviga, a dodatne barijere postavljene su prije ušća rijeke Po te na samom ušću, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. S obzirom na sadašnji razvoj događaja talijanska strana izrazila je hrvatskom Ministarstvu uvjerenje kako je isključena mogućnost da naftno onečišćenje dođe do Jadranskog mora.

Vezani članci Magla u Zagrebu Što nas čeka idućih dana? Meteorolog otkriva kakva će biti jutra koja su pred nama - vozači bi trebali biti na oprezu Neutvrđena količina goriva za brodove izlila se more (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Veliki ekološki incident: U Raški zaljev se izlila nafta, za sve je kriv libanonski brod

>> Zagađenje Po prijeti Jadranu, na snazi stanje pripravnosti

Prema dobivenim informacijama od talijanskog Centra za traganje i spašavanje na moru, iz rafinerije kraj Monze u rijeku Lambro izlilo se oko tisuću tona nafte koja se zatim proširila na rijeku Po. Sinoć se sastao hrvatski državni Stožer za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora te poduzeo sve preventivne aktivnosti na zaštiti Jadrana, naloživši županijskim stožerima da stave u pripravnost stručne službe i tehnička sredstva u cilju preventivnih i zaštitnih mjera, navodi glasnogovornica Ministarstva mora Marina Halužan.

‘Kolege su javile da brodovi prikupljaju taj ostatak naftne mrlje, te da je kapacitet brodova i brzina takva da vjeruju da će vrlo brzo pokupiti svo onečišćenje, pored toga su nizvodno od tog mjesta postavljene dvije brane koje bi spriječile eventualno daljnje širenje nizvodno’, rekao je Mario Babić, državni tajnik za more. ‘Količina koja bi došla, kad bi čak i cijela došla u Jadran bila bi relativno zanemariva u odnosu na već postojeću naftu koja pluta Jadranom od brodova koji peru tankove’, kazao je Vjeran Piršić, Eko Kvarner (I.D. / Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju