Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goran Sirovatka

'Nije bilo curenja ispita državne mature'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka dematirao je na današnjoj konferenciji za novinare medijske napise o 'curenju' ispita državne mature iz hrvatskog i engleskog jezika, rekavši kako je riječ o običnim špekulacijama i pogađanjima.

Navode prema kojima su učenici, koji su trebali pristupiti ispitu iz Hrvatskoga jezika, znali da će pisati školski esej na temu odlomka iz djela F.M. Dostojevskog 'Zločin i kazna' Sirovatka je nazvao 'nasumičnim pogađanjem s pokušajem obezvrjeđivanja državne mature'. U elektroničkim medijima u utorak nešto prije ponoći autor pod pseudonimom 'Imam dojavu' naveo je da će u ispitu iz Hrvatskoga jezika biti Balzacov 'Otac Goriot' i 'Zločin i kazna' od Dostojevskog.

Pročitajte i ovo Matura Daleko, a blizu Test s velikim ulogom: Interes za pripreme za maturu raste, a ima i onih koje ne treba plaćati Ilustracija Budite oprezni Dobijete li ovaj SMS - ne otvarajte ga i ne šaljite ništa: Na perfidan način pokušavaju se dočepati važnih podataka

>> Na internet procurilo da je tema mature Dostojevski?

Za ulomak iz Zločina i kazne navedeno je da će tema ulomka biti razgovor glavnih likova, a u ulomku iz 'Oca Goriota' naveden je razgovor između vicontese i Rastignaca. Na internetskim stranicama Državna-matura. com autorica pod pseudonimom Štreberica objavila je primjer pisanja interpretativnoga eseja na temu iz djela Zločin i kazna u kojem je upravo primjer razgovora između Raskoljnjikova i Sonje. Ista autorica je za sva ispitna djela objavila slične primjere. Na ispitu državne mature iz Hrvatskoga jezika na višoj razini koji se pisao jučer, bile su ponuđene dvije teme - ulomak iz romana 'Zločin i kazna' i ulomak iz eseja Igra, sport, utakmica... industrija: pospremanje izokrenutih vrijednosti" Tončija Matulića.

Iduće godine izbor djela za esej možda neće biti javno objavljena

Na ispitu iz Hrvatskoga jezika na osnovnoj razini bile su ponuđene dvije teme - ulomak iz eseja O romanima i knjigama Mire Gavrana i ulomak iz romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskoga. Ulomci iz djela Zločin i kazna na objema razinama nisu bili isti i nisu se podudarali s ulomkom objavljenom u tekstu koji je objavila Štreberica, ustvrdio je Sirovatka. Ispitna djela koja su bila ponuđena kao predložak za pisanje eseja nisu tajna, rekao je dodavši da su objavljena još u prosincu 2008. u ispitnome katalogu za Hrvatski jezik prema razinama, te su učenici imali mogućnost pripremiti se za sva ispitna djela. Sasvim je jasno da se radilo o nasumičnom pogađanju s pokušajem obezvrjeđivanja državne mature, jer nije ponuđeno ni jedno od djela koja nisu ranije navedena da bi mogla biti tema eseja, kao i to da Čiča Goriot nije bio ponuđen kao ispitno djelo, rekao je.

U prilog tome, po njegovim tvrdnjama, govori i današnji ispit iz Engleskoga jezika te predviđanja mogućih tema od kojih je najčešće spominjana tema GMO i Školske uniforme nisu bile tema na ispitima. Osobe koje su predviđale ili 'znale' teme, nisu bile upoznate čak niti sa strukturom ispita iz Engleskoga jezika, koja je bitno drugačija od strukture ispita iz Hrvatskoga jezika, istaknuo je Sirovatka. Kako bi se izbjegla 'pogađanja' Sirovatka je najavio mogućnost da iduće godine ne budu javno objavljena djela iz kojih će biti napravljen izbor za teme esej. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene