Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan borbe protiv nasilja

SDP o optužbama za nasilništvo: To je sumrak HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Koliko sam ja čula, SDP ima nasilnike u svojim redovima', rekla je Đurđica Sumrak, saborska zastupnica HDZ-a.

Nakon što je Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a izjavila kako 'pretpostavlja da premijerka ima informacije tko su osobe koje trenutno sjede u Saboru, a članovi su HDZ-a za koje postoji osnovana sumnja da su počinitelji obiteljskog nasilja', na to je odgovorila Đurđica Sumrak, saborska zastupnica HDZ-a. 'Nisam čula za nasilnike u našim redovima, nego za nasilnike u vrhu njihovih redova', rekla je Đurđica Sumrak.

Pročitajte i ovo Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

Ne propustite posjetiti stranicu o izborima koju vam predstavlja Dnevnik.hr: Odluka 2011

'Nažalost, o nasilju se priča bez imena i prezimena. Ono se ne događa samo u obiteljima s nižom stručnom spremom, ono se najčešće događa u obiteljima s visokom stručnom spremom, intelektualnim obiteljima', rekla je. 

'Tako sam i ja čula, imam informacije s kojima nerado izlazim, njihov visoko pozicionirani predsjednik stranke navodno je isto sklon nasilju', rekla je. Na upit radi li se o Zoranu Milanoviću, Sumrak je rekla kako nije rekla ime, a na konstataciju novinarke 'pa rekli ste da je predsjednik stranke', slegnula je ramenima i dodala 'navodno je tako'.

'Puno saborskih zastupnika dobio je velik broj anonimnih informacija o osobama iz HDZ-a, za koje se govori da su čak bili privedeni u policiju zbog obiteljskog nasilja. Ne želim imenovati jer se radi o anonimnim dojavama, ali radi se o jednoj osobi iz HDZ-a', rekla je Mirela Holy iz SDP-a i dodala  kako bi ona prijavila obiteljskog nasilnika ukoliko on postoji u SDP-u.

SDP je na optužbe zastupnice Sumrak samo kratko komentirao da je to 'sumrak HDZ-a'.

Podsjetimo, nakon što je povodom Nacionalnog dan borbe protiv nasilja nad ženama zapalila svijeće na spomen ploči ispred sudnice premijerka Jadranka Kosor prokomentirala je da u 'izborno vrijeme ne smijemo dozvoliti da na izbornim listama budu nasilnici'. 'Ne smijemo dozvoliti da nasilnici koje prepoznajemo, za koje imamo dokaze, budu na listama političkih stranaka', rekla je premijerka. Na pitanje 'na koga je mislila' nije željela odgovoriti.

Pred sudnicom ubijene tri žene

Prije 12 godine, 22. rujna 1999  na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene su tri žene, sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i gospođa Gordana Oraškić.

'Moramo uložiti sve snage u borbi protiv nasilja nad ženama, kako bi se ta vrsta nasilja smanjila na najmanju mjeru, istaknula je premijerka Kosor. Podsjetila je da se u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo osam ubojstava u obitelji, od čega su pet žrtava bile žene.

Nasilje izrasta iz diskriminacije žena, kazala je Kosor, dodavši kako nasilje može biti od fizičkog do ekonomskog, a to ekonomsko je često i presudan razlog zbog kojeg žrtve ne odlaze od nasilnika.

Osnovni cilj obilježavanja današnjeg dana jest senzibilizacija društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje u nikakvom obliku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene