Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV

Banski dvori šute o detaljima pregovora oko borbenih aviona - ni Francuzi ih ne mogu prodati Hrvatskoj bez Amerikanaca!

Aktualno Galerija Do Rafala preko Amerikanaca - 1 Do Rafala preko Amerikanaca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Do Rafala preko Amerikanaca - 2 Do Rafala preko Amerikanaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Do Rafala preko Amerikanaca - 3 Do Rafala preko Amerikanaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Do Rafala preko Amerikanaca - 4 Do Rafala preko Amerikanaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Do Rafala preko Amerikanaca - 5 Galerija 1/6 >>
Vrijeme curi kada je u pitanju potpis ugovora za kupnju borbenih aviona od Francuske. Svi uključeni u tu priču najveći vojni posao ne dovode u pitanje. A četiri mjeseca nakon službene odluke provjerili smo ide li sve po špagi i radi li Hrvatska opet istu grešku u koracima!

Manje od tri godine dijele Rafale od hrvatskog neba. Šef Vlade koji je prije četiri mjeseca objavio odluku o kupnji Rafala dovršetak posla s Francuzima ne dovodi u pitanje!

"On ide dobro, na njemu se temeljito radi, stručno sa svim službama koje su angažirane, s punom savješću da je taj ugovor jako važan", komentirao je premijer Andrej Plenković nabavu aviona.

Pregovara se tajno. Banski dvori šute o detaljima, pa i da je u igru trebalo ubaciti i Amerikance! Hrvatska strana od samog početka zna da zbog određenih američkih sustava u avionu Francuzima treba dozvola SAD-a žele li ih prodati! Potvrdili su to u američkom veleposlanstvu reporterki Ivani Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove TV.

"TPT postupak za ovaj prijenos isti je kao i kod svih drugih NATO saveznika kada se prodaje vojna oprema koja uključuje američke komponente. Sjedinjene Američke Države podržavaju ovu nabavu i žele osigurati nesmetan proces među svojim saveznicima", navode iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

U prijevodu - neće komplicirati kao 2018. godine. Izrael tada nije mogao dobiti isti dokument od SAD-a u slučaju prodaje F16 Baraka. Sve je završilo fijaskom.

Kako smo se drugi put našli u sličnoj situaciji - ministar obrane danas ne odgovara. Nedavno je potvrdio da se problem rješava sa SAD-om, ne čeka se da Francuzi dobiju zeleno svjetlo za isporuku.

"Dakle, Hrvatska vojska će morati kupiti svoj modul i na taj način, u budućnosti, upravo taj TPT odnositi direktno s Amerikom", rekao je ministar obrane Mario Banožić krajem rujna.

No, izostalo je pojašnjenje pod kojim uvjetima i što to točno znači kad je riječ o tehnologiji koju spominje, pa i poskupljuje li sve to sam projekt. O hrvatsko-američkim dogovorima Francuska je bez komentara. Čekaju ishod pregovora.

"Objema stranama je u cilju da ugovor stupi na snagu do kraja 2021. godine. Radimo u tom smjeru te smo uvjereni kako će ovaj rok, koji ovisi isključivo o Hrvatskoj i Francuskoj - biti ispunjen", navode iz Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIŠTA NIJE SPORNO Banožić potvrdio: "Ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih aviona bit će potpisan do kraja godine"

Pročitajte i ovo Hrvatska nabavila borbene avione - 3 Prodali 36 Rafala Indiji Bilo je korupcije? Franzuci istražuju prodaju Rafalea Indiji

U to ne sumnja ni predsjednik Zoran Milanović.

"Dogovoreno je nešto oko cijene, a sad u tim detaljima bi bilo dobro da Hrvatska ispregovara još neke pogodnosti. Očekujem da bude u sljedećih mjesec - dva to završeno", komentirao je te dodao da nije čuo da je bilo prigovora.

"Mislim da ćemo za novac o kojem je riječ, praktički za milijardu eura, dobiti izvrsnih 12 zrakoplova", izjavio je premijer.

Posao žele dovesti do kraja i sve finalizirati prije posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj, koji se već dugo najavljuje. Trebali bi se potpisati različiti sporazumi o suradnji, a ne samo ugovor o kupnji borbenih aviona. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene