Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ratni zapovjednik zadarske kriminalističke policije Ivo Kardum izjavio je u utorak, na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu, da su njegovi policajci procesuirali civile koji su činili kaznena djela nakon Oluje, a da je za hrvatske vojnike bila zadužena vojna policija.


Kardum je rekao da se uglavnom radilo o otuđenju imovine i paljenju kuća srpskih civila, ali je bilo i ubojstava koja su njegovi podređeni kriminalistički obrađivali i uz prijavu proslijeđivali nadležnim državnim odvjetništvima.

Vezani članci Haška šestorka (Foto: AFP) BiH uoči izricanja presude haškoj šestorci: "Hoće li 'šestorka' proći kao Mladić?" Vesna Škare Ožbolt gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Presuda Prliću i ostalima: Vesna Škare Ožbolt otkriva tri moguća scenarija

Zadarski krim-policajac ocijenio je kako je u to vrijeme, u kolovozu 1995. godine, bilo teško utvrditi tko je civil, a tko vojnik jer su mnogi zlorabili vojne uniforme Hrvatske vojske.

"Moguće je da su u paljenju kuća i krađi sudjelovali i hrvatski vojnici...ali ja za to ne znam", rekao je Kardum. "Bilo je dosta onih koji su zlorabili vojnu odoru", dodao je.

Kao i prvog dana svjedočenja u ponedjeljak, Kardum je ustvrdio da se prema srpskim civilima u prihvatnom centru u Zadru postupalo humano, imali su tople obroke i vodu, a redovito su ih obilazili pripadnici Međunarodnog crvenog križa.

"Oni koji su to željeli vraćali su se svojim domovima, teže bolesne zbrinuli smo u bolnicama, a neki su dragovoljno odlučili otići u Srbiju", rekao je Kardum dodajući da na njihovu odluku o odlasku u Srbiju nisu mogle utjecati informacije o zločinima, "jer za njih u prihvatnom centru nisu ni mogli čuti".

Kardum se potužio na ponašanje pripadnika međunarodnih organizacija - civilne policije UN-a i promatrača Europske zajednice, koji mu, kako kaže, nikada nisu dojavili o mjestu nekog kriminalnog djela ili zločina. "To im ne služi na čast ... znalo se da su im Srbi često više vjerovali nego našoj policiji", rekao je Kardum.

On je temeljito objasnio postupanje krim-policajaca u slučajevima kada bi nailazili na tijela civila. Po njegovim riječima, napravili bi zapisnik u koji bi unijeli uzrok smrti i ako je bilo moguće identitet, a civilna služba bi tijelo odnijela i pokopala kao nepoznatu osobu (NN) ili pod punim imenom i prezimenom (humana asanacija).

Ako bi se posumnjalo da se radi o kaznenom djelu, tada bi se obavljao očevid uz prisustvo policijske ekipe, državnog odvjetnika, istražnog suca i liječnika patologa, kao što je bio slučaj u Gruborima i Varivodama, poprištima zločina nad srpskim civilima koji se stavljaju na teret trojici hrvatskih generala.

Ivo Kardum nastavlja svjedočenje u srijedu, kada se nastavlja suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon akcije Oluja u ljeto 1995. godine.