Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo u Muenchenu

Na suđenju Mustaču i Perkoviću svjedočio Prates

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja bivšim dužnosnicima jugoslavenske tajne službe (Udbe) Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kraj Muenchena 1983. godine, u utorak su na Višem zemaljskom sudu u Muenchenu svjedočili Krunoslav Prates i njegova bivša supruga Keti, a ročište je prošlo u pokušaju sudskog vijeća da pronađe vezu među proturječnim izjavama bivših supružnika.

Keti Prates, podrijetlom Makedonka, odgovorila je potvrdno na pitanje je li 70-ih godina za vrijeme jednog posjeta majci u Skoplju bila pozvana na miliciju. Međutim, za razliku od Krunoslava Pratesa, koji je ranije izjavio da je ona tada morala više od deset puta na razgovor u miliciji, ona je rekla da je ondje bila samo jedan ili dva puta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osuđen za ubojstvo Đurekovića Zdravko Mustač izručen Hrvatskoj i doveden u Remetinec Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović PRESUDA SE PRETVORILA U TOP TEMU Što treba napraviti buduća Vlada?

Zatim je zanijekala da ju je u Skoplju ispitivao i Perković i da je po njoj poslao papirić s brojem svog telefona njezinu mužu, što proizlazi iz Pratesova iskaza.

Također, njihovi se iskazi nisu poklopili ni kada je riječ o posjetima Perkovića kod njih u Njemačkoj. To ispitivanje u Skoplju i kasniji iznenadni posjet Perkovića u njihovu stanu u Njemačkoj sud smatra početkom suradnje Perkovića i Pratesa, koji je 2008. na istom tom sudu osuđen za pomaganje u umorstvu Đurekovića.

Jedan od nekadašnjih direktora Ine i potom hrvatski emigrant Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena u garaži koja mu je služila kao tiskara. Krunoslav Prates, osuđen je 2008. na doživotnu kaznu zatvora za ulogu u ubojstvu Đurekovića, a sada traje suđenje Mustaču i Perkoviću za suučesništvo.

Prates je ranije izjavio, a to je ponovio i u utorak pred vijećem Višeg zemaljskog suda u Muenchenu, da je njegova supruga tada, za vrijeme boravka u Skoplju, morala često na miliciju, gdje ju je ispitivao "stručnjak iz Osijeka", za kojega Prates tvrdi da je Perković.

Nedugo nakon toga, u ljeto 1975. po Pratesovu iskazu Perković se iznenada pojavio na vratima njihova stana u Njemačkoj, ušao i zatražio od gospođe Prates da ne izlazi iz stana nego da ode u kuhinju i ondje glasno upali radio. Prates tvrdi da je to bio početak kontakata između Perkovića i njega nakon što je izgubio papirić s Perkovićevim brojem telefona koji je dobio od svoje supruge. Također, Prates tvrdi da su on i njegova supruga nakon toga jednom bili na večeri s Perkovićem u Liegeu u Belgiji.

Keti Prates uglavnom je tvrdila da se ničega ne sjeća, na što su je članovi sudskog vijeća upozorili da je svjesno skrivanje informacija ravno lažnom iskazu i suočili je s ranijim iskazima njezina muža koji je izjavio da je ona znala tko je Perković. Sudac je dva puta prekidao suđenje, nezadovoljan načinom svjedočenja Keti Prates. Naposlijetku je ona potvrdila da je muškarac koji ju je ispitivao u Skoplju isti onaj koji im je iznenada došao na vrata, kao i onaj s kojim su večerali u Belgiji.

Međutim, nije potvrdila da je riječ o Perkoviću, rekavši da je "ostario" i da ga ne može prepoznati.

Tijekom svjedočenja Pratesa u utorak uglavnom je bilo riječi o pojedinostima njegova dolaska u emigraciju i suradnje u emigrantskoj organizaciji Hrvatski narodni odbor te u pokušajima da se ustanovi tko od dvoje bivših supružnika govori istinu kad je riječ o početku Pratesove suradnje s Udbom.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo smatra pak da sud pretjeruje kad inzistira na razjašnjenjima nekih pojedinosti, jer, kako kaže, nije sporno da je Prates radio za Udbu i da ga je vrbovao Perković.

Suđenje se nastavlja u srijedu daljnjim svjedočenjem Pratesa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene