Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na sirijskom brodu zatečen 14-godišnji radnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sirijskom brodu 'Dalal K', koji plovi pod sieraleonskom zastavom, i koji je u šibensku luku uplovio na ukrcaj drva za Aleksandriju, zatečen je 14-godišnji dječak koji je, protivno zakonima i pomorskim propisima, bio zaposlen na brodu.

Inspektor sigurnosti prometa u šibenskoj Lučkoj kapetaniji Boris Seljanovski kazao je kako je sirijski brod u šibensku luku uplovio jučer te je u nadzoru broda i prijave posade uočeno da se na popisu nalazi i dječak rođen 1993. godine, koji je radio kao mazač u strojarnici.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Slika nije dostupna Struja ubila radnika u šibenskoj luci

'Utvrđeno je da dječak ima 14 godina i 2 mjeseca, a prema svim propisima na brodu ne smije biti zaposlen nitko tko nema navršenih 15 godina niti može raditi kao vježbenik ili naučnik. Dječak je iz sirijskog grada Tartousa i utvrđeno je kako je na tom brodu radio već devet mjeseci', kazao je Seljanovski.

Stoga je odlučeno da se dječak iskrca s broda, a zatim će, kad brod ukrca teret, vjerojatno za dva dana, ponovno biti vraćen na brod, ali kao putnik.

'Takva je odluka donesena zato što je riječ o maloljetniku i bilo bi neprimjereno da ga sama izravno, uz to još o njegovu trošku, pošaljemo kući. Stoga je dogovoreno da on kao putnik otputuje brodom 'Dalal K' u Aleksandriju, gdje se mora iskrcati', objasnio je Seljanovski.

Povjerenik šibenske ispostave Sindikata pomoraca Hrvatske i inspektor International Transport Worker"s Federation Milko Kronja kaže kako je u razgovoru s dječakom, koji loše govori engleski, uspio doznati samo kako se na brod ukrcao svojom voljom.

Brod 'Dalal K' u vlasništvu je privatnoga sirijskog brodara, koji
zbog kršenja međunarodnih pomorskih zakona ne će platiti nikakvu kaznu, ali će prekršaj biti upisan u svjetsku bazu podataka tog brodara.

'Vlasnik broda dobio je tzv. nedostatak, a više nedostataka u
svjetskoj bazi podataka znači i češće inspekcijske nadzore', kazao je Seljanovski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene