Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak život s podmuklim tumorom

Na pomolu lijek od raka dojke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesmo li na pomolu otkrića lijeka za rak dojke? Od podmuklog tumora u Hrvatskoj na godinu umre 800 žena, a oboli ih 2300. Britanski znanstvenici otkrili su novu molekulu koja bi mogla pomoći u stvaranju lijeka, a mi otkrivamo što o tome misle naši liječnici.

Operaciju za operacijom, šest kemoterapija, zračenje i otpalu kosu. Sve je to prošla Ljerka Jazbec, koja je prije pet godina sasvim slučajno otkrila da ima karcinom na dojci. Puna života i energije, danas se odlično osjeća. 'Ako se ti s time suočiš da je to tako i da se ti moraš borit protiv toga onda je to daleko, daleko lakše prebroditi. Ako se čovjek opusti i misli meni sada slijedi smrt, onda je to strašno', ispričala nam je Jezbec.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Slika nije dostupna Imaju 'gen za rak' Tri sestre odlučile odstraniti maternicu i dojke kako ne bi doživjele majčinu sudbinu

Od raka dojke u Hrvatskoj na godinu oboli 2.300 žena, a umre ih više od 800.  Uz to što je najučestaliji, rak dojke jedan je od podmuklijih tumora. Golim okom ne može se primijetiti, ništa ne boli, a dobro je jedino to što je dinamika rasta spora, pa spasa ima, no uz pravodobnu kontrolu. Vijest britanskih znanstvenika o otkriću molekula koje u tijelu dopuštaju da se zloćudne stanice šire, s radošću su dočekali i liječnici, iako put do lijeka nije još tako blizu.

Rana dijagnostika i dalje najbolji lijek

'Sad otvaramo jednu novu stranicu u kliničkoj medicini. Upravo na temelju tih genetskih istraživanja razvit će se lijekovi koji će djelovati na mutirane gene. Međutim, opet će ostati otvoreno pitanje, što je to što dovodi do oštećenja samog genetskog sustava', rekla nam je dr. med. Ilona Sušec iz poliklinike Eljuga. A dok ne dođe odgovor na to pitanje, potrebna je redovita kontrola. Bez obzira na otkriće raznih molekula i lijekova, rana dijagnostika je zasad jedini lijek. No, Ljerka i za to ima savjet.

'Jednostavno sam rekla moram se boriti. Želim živjeti. Želim pjevati. Želim plesati. Želim ići u društvo. Želim ići u kino. Želim ići u kazalište. Želim živjeti. Eto, želim živjeti. Ja ću se protiv toga boriti. Ja ću to pobijediti', rekla je, i pobijedila. A da je bolest nije ograničavala pokazala je 20 dana nakon operacije, kada je na karnevalu u Međimurju kao Lilly Marlen odnijela prvu nagradu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene