U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu dočekani su u petak članovi posade dva helikoptera Mi-171Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnika Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a s psima tragačima iz Albanije.

Galerija


Posada helikoptera Mi-171Sh, koju čine četiri pilota i četiri tehničara letača Eskadrile višenamjenskih helikoptera HRZ-a, pružila je potporu modulu Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, koji je sa 16 pripadnika i osam pasa tragača 26. studenoga upućen u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći, zbog snažnog potresa koji je pogodio tu zemlju, priopćio je MORH.

Vezani članci Novi potres u Albaniji (Foto: EMSC.org) Tlo u Albaniji i dalje se trese: Novi potres jačine 4,3 nedaleko od Tirane, osjetio se i na jugu Hrvatske Potres u BiH (Foto: EMSC) Noćas BiH zatresla dva potresa, osjetili su se i u Dalmaciji - "Vrata i prozori su se tresli, bilo je strašno..."

Zahvalivši pripadnicima HRZ-a i Državne intervencijske postrojbe MUP-a na doprinosu u pružanju humanitarne pomoći albanskom narodu, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako je Hrvatska u ovom slučaju vrlo brzo reagirala. To potvrđuje činjenica da su nakon zahtjeva za samo tri sata sve sastavnice te aktivnosti bile spremne i krenule u na zadaću u Albaniju. "Tamo smo bili među prvima i time potvrdili da smo u pripremi i koordinaciji svih sastavnica Domovinske sigurnosti spremni odgovoriti svim zahtjevima, i kad je riječ o Albaniji i u slučaju potrebe u Hrvatskoj“, naglasio je Matanović.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut ustvrdio je kako su svi koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji pokazali da su snage civilne zaštite sposobne i spremne u najkraćem mogućem vremenu izvršiti svoje zadaće. Trut je također istaknuo vrlo brzu reakciju Vlade: "Ova je zadaća odrađena u najboljoj mogućoj mjeri. To je pokazatelj da možemo raditi po potrebi u Hrvatskoj, ali isto tako i u složenim međunarodnim okolnostima".

Zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite Mladen Vinković ukratko je izvijestio o aktivnostima tijekom trodnevnog boravka u Albaniji. "Tim od 15 ljudi i osam pasa radili su svaki dan, prošli su četiri radilišta od kojih su na tri detektirali žrtve ispod ruševina". Posebno je pohvalio suradnju s timovima iz Rumunjske, Srbije i Crne Gore te izvrsnu organizaciju i potporu albanskih kolega tijekom provedbe cijele akcije.

Pripadnici 91. krila, piloti helikoptera satnik Davor Kirin i satnik Franjo Mrkša rekli su da su u izuzetno kratkom roku riješili svu potrebnu dokumentaciju te pripremili posade i helikopter kako bi što prije stigli u Albaniju. "Bili smo spremni za prijevoz unesrećenih u bilo kojem trenutku, obzirom da smo bili u 24-satnom dežurstvu", izjavili su piloti. Osvrnuli su se i na pse koji su bili s njima rekavši: "Zvijezde leta helikopterima su bili psi tragači koji su izvrsno podnijeli let i uživali u letu i buci helikoptera". (Hina)