Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Novoj TV 83 posto vijesti nepristrano, na HTV-u 60 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati istraživanja središnjih informativnih emisija HRT-a i Nove TV su pokazali da postoji zadovoljavajuća uravnoteženost glavnog Dnevnika javne i komercijalne televizije. Nova TV ocijenjena je kao moderna televizija koja prati trendove.

Rezultate istraživanja središnjih informativnih emisija javnih i komercijalnih televizija koje je u travnju provedeno u deset zemalja jugoistočne Europe, predstavila je danas teoretičarka medija Viktorija Car.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Hrvoje Krešić IZBORI NA NOVOJ TV Nova TV gledateljima u izbornom danu priprema bogat program i prvu procjenu izbornog rezultata Parlamentarni izbori 2024. pet minuta Raspored predstavljanja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 2024. godine

U istraživanje nije bio uključen RTL jer je kvaliteta informativnog programa te komercijalne televizije izrazito nezadovoljavajuća, a rezultate gledanosti ukupnog programa RTL postiže isključivo zahvaljujući projektima poput Big Brothera i sličnih zabavnih sadržaja, stoji u dokumentu.

Car je kazala da je istraživanje gledanosti pokazalo kako je Dnevnik HTV-a najgledanija emisija uopće u Hrvatskoj. Gledanost se u analiziranom razdoblju u travnju kretala od 16,3 do 21,6 posto, dok se gledanost Dnevnika Nove TV kretala između sedam i deset posto.

HTV-u se i dalje zamjera nepotpuna politička nepristranost, koja se ne uočava na razini politike kuće, ali se uočava u pojedinačnim pristupima novinara, a posebno urednika, istaknula je Viktorija Car.

Dodala je da je 83 posto ukupno objavljenih vijesti na Novoj TV ocijenjeno neutralnim u pristupu i obradi sadržaja, a na HTV-u je takvih vijesti bilo 60 posto.

Pohvalnim je ocijenila da je na HTV-u znatno više vijesti s
pozitivnim pristupom (28 posto), dok ih je na Novoj TV tek sedam posto.

Dnevniku HTV-a preporučila je da ublaži kruto zadanu strukturu emisije raznolikijim formama, dok bi Nova TV trebala smanjiti broj vijesti negativnog sadržaja (crne kronike) u korist pozitivnog.

Za razliku od Nove TV koja se vrlo često u svojoj središnjoj informativnoj emisiji usudi iskušati nove forme, dopustiti ležernost voditeljima, ne slijediti slijepo unaprijed zadane forme, HTV-ov Dnevnik redovito se strogo drži unaprijed zadane forme.

Vijestima prethode najčešće četiri najave, u pravilu izrečene izjavnim, gotovo nikada upitnim rečenicama. Jedan je voditelj u studiju i to već dulje vrijeme riječ je o muškim voditeljima. 

Za razliku od HTV-a, Dnevnik Nove TV uvijek ima voditeljski par.

Istraživanje koje je provedeno u BiH, Albaniji, Mađarskoj,
Rumunjskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj pokazalo je da je najgora situacija u Moldaviji u kojoj je javna televizija i dalje državna televizija.

U polovici zemalja, primjerice BiH, Albaniji i Makedoniji vrlo je izražen utjecaj vladajuće politike na program.

Direktor Međunarodnog centra za izobrazbu novinara Stjepan Malović izjavio je da je u regiji HTV još uvijek pojam profesionalnog, dobro uređenog dnevnika, dok se program Nove TV sve više gleda u Crnoj Gori i BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene