Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat najavljuje prosvjede

Mirovinska reforma otjerati će tisuće radnika u prijevremenu mirovinu već ove godine

Prošlogodišnji prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr)
Prošlogodišnji prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stavke mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Stavke mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prošlogodišnji prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Zbog najavljene penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu od 2019-e, tisuće radnika mogle bi u prijevremenu mirovinu još ove godine. Dok ministar Pavić za idući tjedan najavljuje konačan nacrt mirovinske reforme, sindikati poručuju da su spremni izaći na ulice.

S prvim danom sljedeće godine na snagu stupa mirovinska reforma. Tri mjeseca prije nije bilo nacrta u javnoj raspravi. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uvjerava da će se rasprava održati uskoro."Kroz jedno tjedan dana moći ćemo komunicirati o reformi prema javnosti. Načela su vrlo jasna. Želimo održivost mirovinskog sustava s ciljem održivosti javnih financija, ali isto tako i ciljem povećanjem mirovina" izjavio je Pavić.

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..."

Za sad se zna da bi pravo na dodatak od 27 posto od države trebali imati samo oni koji ušteđevinu s drugog stupa prebace u prvi. Dobna granica odlaska u mirovinu pomiče se na 67 godina, a svaki prijevremeni odlazak penalizirat će se i do 20 posto nižom mirovinom.

Prošlogodišnji prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Stavke mirovinske reforme (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zbog straha od kazni u Stranci umirovljenika do kraja godine očekuju i do 8 tisuća zahtjeva za prijevremenu mirovinu.

Sindikat traži poštare

Umirovljenik i Predsjednik Hrvatske stranke Silvano Hrelja ne misli da Vlada povlači dobar potez. "To opet znači da se od prvog siječnja u proračunu treba osigurati cirka 200 milijuna kuna više. Ako se ministru Mariću i Vladi igra sa takvim brojkama, ja im tu ne mogu pomoći" kaže Hrelja.

Sindikati kažu da ih na prijevremeno umirovljenje tjeraju poslodavci i najavljuju prosvjede.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ne vjeruje u planirana rješenja Vlade. "Kad Vlada nema sluha i vjeruje da će sve riješiti u dogovoru s koalicijskim partnerima, a za narod ih nije briga, onda nama ništa ne preostaje drugo nego taj isti narod pozvati na ulicu" rekao je Sever.

Sindikat umirovljenika je prosvjedovao na ulici zbog malih mirovina prije godinu dana. Kažu da se od tada situacija nije poboljšala i da se neće poboljšati ni reformom. Sada su spremni prosvjedovati i prije svega traže povratak poštara.

Iz Sindikata umirovljenika Vladu prozivaju i za neizravnu diskriminaciju na temelju mjesta stanovanja. Zbog manjka banaka i bankomata u ruralnim sredinama ponovno traže uvođenje isplate mirovina putem pošte. Ta je mjera zbog štednje ukinuta 2014. Tko god nosio mirovine, poštar ili banka, puno je važnije koliko će one iznositi. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi tek 2600 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene