Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tajnik vatrogasaca za tragediju na Kornatu prozvao MORH i Upravu nacionalnog parka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijedak prirodni fenomen - eruptivni požar - ipak je glavni uzrok stradanja 12 vatrogasaca, koji su poginuli na Kornatu u kolovozu prošle godine.

Zaključila je to stručna komisija koja istražuje okolnosti stradavanja na Kornatu, a koja nije željelagovoriti o imenima krivaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija odrazit će se na gospodarstvo Ostvarili alarmantno loše rezultate: Osnovnoškolci imaju sve nižu razinu znanja Slika nije dostupna NOVE NELOGIČNOSTI Novi moment u istrazi oko smrti Matijanića: Zašto je policija Tužiteljstvu prešutjela njegovu smrt, iako je izvijestila o ostalim preminulima?

Jedan je član ipak to učinio i otvoreno prozvao MORH koji je kobnog dana ostao samo s jednim kanaderom. Dva su spustili zbog kvara, a treći velikodušno poslali na ispomoć u Grčku.

Tijekom dvosatnog izlaganja članovi komisije naglasili su kako je presudnu ulogu u stradavanju vatrogasaca mogao imati samo rijedak prirodni fenomen, tj. nesreća koju vatrogasci nisu mogli predvidjeti niti se pripremiti za nju.

Utvrdili su kako se radilo o brzom toplinskom udaru i naglom požaru velikih razmjera.

Osim toga komisija je utvrdila kako nije bilo istjecanja goriva niti ikakvog drugog oštećenja na letjelici koja je sudjelovala u intervenciji.

No, osim uzroka požara, komisija je utvrdila i iznjela niz propusta u komunikacijskom sustavu, akciji spašavanja i koordiniranosti na samom mjestu stradavanja.

Puno konkretniji bio je tajnik profesionalnih vatrogasaca koji je kao glavne krivce označio MORH i Upravu nacionalnog parka. MORH je zbog kvara prizemljio dva kanadera, a treći poslao u Grčku iako je taj dan bila najveća opasnost od požara.

Maloljetnike koji su imali učeničke ugovore za motrenje posalli su da gase, a Nacionalni park nije osigurao nikakvu radio vezu. Tu tražite krivce, izjavio je Branko Šimara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene