Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon reakcije medija

Inspekcija promijenila mišljenje o mučnom slučaju zlostavljanja pasa u Daruvaru, psihijatrica objasnila takvo ponašanje manijaka

Manijak tuče pse - 4
Manijak tuče pse - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Manijak tuče pse - 1 Manijak tuče pse - 1 Foto: DNEVNIK.hr Manijak tuče pse - 2 Manijak tuče pse - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manijak tuče pse - 3 Manijak tuče pse - 3 Foto: DNEVNIK.hr Manijak tuče pse - 4 Manijak tuče pse - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Psihijatrica Antonija Puljić Galerija 1/5 >>
Vlasnik sedam pasa iz Daruvara svakodnevno ih tuče. Dok se mediji nisu umiješali, veterinarska inspekcija nije znala što bi točno napravila u takvom slučaju, no sada je ipak prijavljen. A osim penalizacije, možda bi mu bilo potrebno i liječenje.

Prošlog su tjedna javnost uznemirile snimke muškarca iz Daruvara koji ima sedam pasa i nad njima se svakodnevno iživljava. Udara psa nogom po glavi, a kad noge postanu teške, udarat će letvom.

Pročitajte i ovo Ilustracija apel policije Napadi pasa na ljude u Istri: Nakon incidenta, djevojka pokušala pobjeći policiji, pa progutala paketić droge Ilustracija Obavezna kastracija i socijalizacija "Tragedija u Zadru mogla se izbjeći": Prijatelji životinja traže pravilnik o opasnim psima

Predsjednica udruge Animalex Iris Ban Krošelj prošli je tjedan muškarca prijavila veterinarskoj inspekciji, ali bez puno uspjeha, kaže. ''I u telefonskom razgovoru veterinarski inspektor nije pronašao nijedan prekršaj, ni po jednom članku koji sam ja navela, ali u kontaktu s vama oni su preko noći promijenili mišljenje'', kaže Ban Krošelj.

Inspekcija promijenila mišljenje

Nakon što su procurile uznemirujuće snimke iživljavanja nad nemoćnim životinjama i reakcije medija, Inspektorat je sada sljedećeg mišljenja: ''Utvrđeno je kako 2 psa nisu cijepljena i nisu čipirana. Veterinarska inspekcija će pokrenuti optužni prijedlog protiv vlasnika životinja u skladu s propisima pri nadležnom prekršajnom sudu''.

U Klinici za psihijatriju Vrapče kažu da je takva osoba psihopatoloških karakteristika. ''Odrastala je u neadekvatnoj sredini i time razvila devijantne crte ličnosti i devijantno ponašanje'', govori dr. Antonija Puljić, psihijatrica Klinike za psihijatriju Vrapče.

Dubok psihički poremećaj

Dodaje da želja za posjedovanje psa u takvim slučajevima ''može proizlaziti iz njegove potrebe da pokazuje nadmoć''. ''Ali radi se apsolutno o dubljem psihičkom poremećaju'', zaključuje psihijatrica.

Muškarac iz Daruvara sada je prijavljen i kazneno i prekršajno. Možda mu netko, kao rezultat presude, i pomogne.

''Jedan gospodin je osuđen zbog zanemarivanja i kažnjen kaznom od 14.000 kuna, jedan za ubojstvo kaznom od šest mjeseci zatvora. To je nažalost bila uvjetna kazna. Ali kad se može ići na prekršajni Zakon o zaštiti životinja i Zakon o veterinarstvu, uvijek inzistiramo na njemu, dok se u kaznenom postupku može dogoditi samo uvjetna kazna'', poručuju iz Animalexa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene