Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cilj delimitiranje

Demografske mjere: Evo na koliko se povećava rodiljna naknada za drugih šest mjeseci

Vijeće za demografsku revitalizaciju (Patrik Macek/PIXSELL)
Vijeće za demografsku revitalizaciju (Patrik Macek/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Vijeće za demografsku revitalizaciju (Patrik Macek/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci korištenja povećava se od 1. travnja 2020. sa sadašnjih 3990 na 5600 kuna, istaknula je u petak ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić predstavljajući nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju nove mjere.

Murganić je naglasila da su s time drugi put povećali naknade i u odnosu na zatečeno stanje povećali roditeljsku naknadu za 110 posto, a bit će obuhvaćeno između 60 i 65 posto korisnika naknada.

Pročitajte i ovo Naknade za bebe - 3 svote po mjestima i gradovima Oni za rođenje djece isplaćuju i do 8000 eura: "Ne sjećam se da je naknada nekad bila značajna, znači da mi nije pomogla" Božo Petrov Porazna statistika MOST-ov apel za demografski preporod Hrvatske: "Ljudi bježe zbog korupcije, truleži i močvare Andreja Plenkovića"

"To je jedna od najznačajnijih mjera, mjera koja je izuzetno dobro prihvaćena u javnosti već kod prvog povećanja, a sigurno će imati dobar odjek i sada", ustvrdila je ministrica na konferenciji za novinare.

Podsjetila da je 1. srpnja 2017. donesen zakon o izmjenama i tada su povećane i rodiljne i roditeljske naknade za nezaposlene, a za zaposlene se išlo na povećanje za drugih šest mjeseci na 3991 kunu, s prethodne 2663 kune.

"Cilj nam je bio u programu ove Vlade i kasnije da idemo prema potpunom delimitiranju naknada, no to radimo u nekoliko koraka, vodeći računa o proračunskim mogućnostima, ali i održavosti mjere. Mjeru donijeti pa je nakon nekog vremena ukidati svakako je nepopularno i bilo bi štetno", istaknula je Murganić.

Naglasila je da je jačanje materijalnog položaja kroz naknade mladim obiteljima izuzetno značajno te je podsjetila da su prošle godine donijeli zakon o dječjem doplatku kroz koji su povećali cenzus i ciljali na veći broj korisnika doplatka, odnosno samim time i djece.

Produženi boravak u školama

"Kada tome dodamo sve što smo učinili kroz izgradnju vrtića, kroz poboljšanje materijalnih uvjeta vrtića, kroz potpisivanje ugovora za izgradnju 200 novih vrtića iz EU fondova, onda možemo reći da smo stvorili dobre temelje za usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Važno nam je da smo na neki način približno kompenzirali onaj manjak sredstava koji roditelji imaju kada ostaju duže sa svojim djetetom", kazala je ministrica.

Dodala je da se već s prvim povećanjem drugog dijela roditeljskog dopusta u jednoj godini povećao broj korištenja. "Dakle, cilj da roditelj ostane s djetetom u onoj dobi kada je dijete najmanje i roditelj mu treba smo već ovime postigli", ustvrdila je.

Murganić je istaknula da je na šestoj po redu sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju definirano da će od iduće školske godine krenuti projekt, pilot-program - produženi boravak u školama, u onim školama u kojima ih nema, zajedno s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima. Za to je osigurano 70 milijuna kuna.

Sufinanciranje rada u vrtićima

"Na taj način ćemo sada s boravkom, kroz odgojno obrazovne procese i kroz igru obuhvatiti i stariju generaciju. Europski socijalni fond će na taj način se pridružiti i onih 318 milijuna koje smo koristili za programe i poboljšanje uvjeta u vrtićima", kazala je Murganić, podsjetivši da su ta sredstva usmjerena na nove programe i zapošljavanje u vrtićima.

Slijedeća aktivnost koja je usmjerena na male je projekt koji se odnosi na sufinanciranje rada u vrtićima u onim općinama koje su nerazvijene, na način da im se pomogne u financiranju odgajatelja, odnosno dva zaposlenika kako bi se omogućio kontinuirani rad vrtića i u slabije razvijenim i ruralnim područjima.

Murganić je istaknula da se na Vijeću razgovaralo i o drugim projektima koji su već u pripremi, ali još nisu u realizaciji kao što je "Dječja kartica", projekt "Poslodavac - prijatelj obitelji", a razgovaralo se i o strategiji demografske revitalizacije, kao i o načinu kako doprijeti do javnosti i informirati javnost o brojnim aktivnostima na području demografske revitalizacije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene