Demografski pokazatelji nisu problem samo kod nas - s godinama se i u svijetu rađa sve manje djece. Brojne europske analize pokazuju promjene demografskih trendova. Nekada se demografiju poticalo isključivo financijskim potporama za majke koje ostaju s djecom. U novije doba, time se ne može i ne smije baviti samo Ministarstvo kojem je demografija u imenu.

Galerija


Koji sve resori i kako mogu utjecati na obitelji da se lakše odlučuju imati više djece u Dnevniku Nove TV analizirao je Saša Kopljar.

Vezani članci Majka s djetetom, ilustracija Borba za budućnost Hrvatske: Sali po djetetu daju 60 tisuća kuna, Umag ima besplatan vrtić, a veliki slavonski grad otišao je i korak dalje Bračni par Vrbatović - 2 Umjesto gradskog asfalta za život su odabrali malu seosku općinu: "Zemljište smo kupili za 15 tisuća kuna..."

Treba se aktivirati cijela Vlada, tako barem kažu europska iskustva, a savjetuju i brojni demografi.

Ministarstvo demografije, socijalne politike i mladih može raditi na povećanju rodiljnih naknada za obitelji s više djece. Dječji doplatak ne smije biti socijalna mjera već naknada, koja pripada svakom rođenom djetetu. Treba osigurati školovanje za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

Demografski poticaji nikako ne smiju biti isključivo socijalne mjere.

Veliki zadatak za Ministarstvo financija

Velik zadatak ima Ministarstvo financija. Oni izravno utječu na plaće, dakle, reguliranjem politike poreza i doprinosa i povećanjem plaća, parovima se daje dobar poticaj za razmišljanje o djeci jer stabilne i sigurne obiteljske financije ključne su za donošenje svih životnih odluka.

Pri odlučivanju o povećanju obitelji vrlo je važna i stabilnost zaposlenja. Posao je to Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Dakle, uz zapošljavanje važna je i dostupnost posla u slučaju promjene, ali i fleksibilniji radni odnos prije svega za majke s djecom.

Uz plaću i posao ide i stanovanje. Dakle, na resoru Ministra graditeljstva je poticanje potpora za stanove. Moderna europska praksa kaže - ne isključivo kreditima za kupnju, već izgradnjom stanova za najam.

Ima posla i za Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Lakše će se donijeti odluka o djetetu ako se zna da će biti besplatnih izvanškolskih aktivnosti ili pak da se neće sve instrukcije morati privatno skupo plaćati.

Rezultati dolaze s vremenom

Ministarstvo gospodarstva također nije lišeno odgovornosti za demografsku obnovu. Na njima je kreiranje takozvanih obitelji prijateljskih mjera za poduzetnike, poput reguliranja rada na daljinu ili pak
slobodnije raspodjele radnog vremena.

Mjere iako katkad izgledaju sitne, rezultate donose tek nakon odmaka vremena.

I za druga bi se ministarstva, ako se slušaju europski stručnjaci, našlo posla.
Jer, kako ponavljaju demografi - demografija nije socijalno pitanje, nego za državu mora biti - strateško i gospodarsko.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr