Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MUP unaprijeđuje sustav za borbu protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ravnateljstvu policije danas je označen završetak twinning projekta "Unaprijeđenje sustava MUP-a u borbi protiv korupcije", vrijedan 150 tisuća eura, čiji je partner prošlih šest mjeseci bio finski Državni institut za javnu upravu.

U sklopu projekta posebnu obuku protiv korupcije prošlo je 98 policajaca te predstavnici USKOK-a, općinskih državnih odvjetništava, sudskih istražitelja i Ministarstva pravosuđa.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Projektom se nastoji poboljšati provedbu zakona u borbi protiv korupcije suvremenijim pristupima, tehnikama i metodama, povećati transparentnost i odgovornost prema javnosti, posebice vezano uz pritužbe građana na rad službenika MUP-a te poboljšati provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije.
U pripremi je sklapanje bileteralnih ugovora o policijskoj suradnji s Njemačkom, Rusijom, Španjolskom, SAD-om i Mađarskom, rekao je hrvatski voditelj projekta Krešimir Sikavica.

Voditelj projekta zemlje članice EU-a Antti Kaleva Karttunen rekao je da završetkom projekta posao nije gotov jer slijedi provedba preporuka i prijedloga.

Mans Enqvist, jedan od šest stručnjaka koji su radili na projektu, kazao je da ne postoji čarobna formula u borbi protiv korupcije već se radi o procesu u kojem su važni poštenje i policijske vrijednosti.

"Naše načelo je nulta tolerancija prema korupciji", rekao je šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, dodavši kako je važno da postoji pravni okvir i strategija za borbu protiv korupcije. Zbog toga, dodao je, Europska komisija od zemlja traži učinkovitost. On smatra da pojedina istraga ne završava na tužiteljstvu, već kad policija i USKOK obave svoj posao onda sudstvo treba reagirati brzo kako bi se ustanovilo tko je kriv.

Ravnatelj policije Marijan Benko je ustvrdio da je projekt ispunio očekivanja i doprinio u borbi protiv korupcije te da su u antikorupcijskoj akciji Indeks primijenili model iz projekta koji je po njemu jedini mogući kad je u pitanju istraživanje korupcije.

Ministar unutarnjih poslova Berislava Rončevića kazao je da je do sada u MUP-u završeno 15 projekata financiranih iz predpristupnih fondova EU-a. Za te projekte MUP je dobio 30 milijuna eura od čega je polovica utrošena na nabavku suvremene opreme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene