Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ravnateljstvu policije danas je označen završetak twinning projekta "Unaprijeđenje sustava MUP-a u borbi protiv korupcije", vrijedan 150 tisuća eura, čiji je partner prošlih šest mjeseci bio finski Državni institut za javnu upravu.


U sklopu projekta posebnu obuku protiv korupcije prošlo je 98 policajaca te predstavnici USKOK-a, općinskih državnih odvjetništava, sudskih istražitelja i Ministarstva pravosuđa.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Potpuna uspostava sustava do 3. svibnja: Diže se novi portal eGrađani, evo kako prijaviti eventualne poteškoće

Projektom se nastoji poboljšati provedbu zakona u borbi protiv korupcije suvremenijim pristupima, tehnikama i metodama, povećati transparentnost i odgovornost prema javnosti, posebice vezano uz pritužbe građana na rad službenika MUP-a te poboljšati provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije.
U pripremi je sklapanje bileteralnih ugovora o policijskoj suradnji s Njemačkom, Rusijom, Španjolskom, SAD-om i Mađarskom, rekao je hrvatski voditelj projekta Krešimir Sikavica.

Voditelj projekta zemlje članice EU-a Antti Kaleva Karttunen rekao je da završetkom projekta posao nije gotov jer slijedi provedba preporuka i prijedloga.

Mans Enqvist, jedan od šest stručnjaka koji su radili na projektu, kazao je da ne postoji čarobna formula u borbi protiv korupcije već se radi o procesu u kojem su važni poštenje i policijske vrijednosti.

"Naše načelo je nulta tolerancija prema korupciji", rekao je šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, dodavši kako je važno da postoji pravni okvir i strategija za borbu protiv korupcije. Zbog toga, dodao je, Europska komisija od zemlja traži učinkovitost. On smatra da pojedina istraga ne završava na tužiteljstvu, već kad policija i USKOK obave svoj posao onda sudstvo treba reagirati brzo kako bi se ustanovilo tko je kriv.

Ravnatelj policije Marijan Benko je ustvrdio da je projekt ispunio očekivanja i doprinio u borbi protiv korupcije te da su u antikorupcijskoj akciji Indeks primijenili model iz projekta koji je po njemu jedini mogući kad je u pitanju istraživanje korupcije.

Ministar unutarnjih poslova Berislava Rončevića kazao je da je do sada u MUP-u završeno 15 projekata financiranih iz predpristupnih fondova EU-a. Za te projekte MUP je dobio 30 milijuna eura od čega je polovica utrošena na nabavku suvremene opreme.