Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MUP svijestan lošeg socijalnog i sigurnosnog stanja zaštitara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Republičkog sindikata radnika Hrvatske održali su dva sastanka, na kojima su prihvaćeni zaključci vezani za rad zaštitarskih službi, te je sindikat odlučio odgoditi prosvjed zaštitara.

U zaključcima, koje je na svojim internetskim stranicama prenio i MUP RH, navodi se kako je "MUP svjestan katastrofalnog socijalnog i sigurnosnog stanja radnika zaštitara, te problema nelojalne konkurencije u zaštitarstvu" i "želi riješiti taj problem na najkvalitetniji mogući način".

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

"MUP RH prihvaća prijedlog Republičkog sindikata radnika Hrvatske za poništavanjem Pravilnika o izmjenama i dpunama Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja posebnog odobrenja za obavljanje poslova osiguranja i pratnje novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti. MUP priznaje da se tim izmjenama ne bi postiglo željeno, te prihvaća stav RSRH da bi izmjene, osim neučinkovitosti, uzrokovale nepotreban odljev
velikih novčanih iznosa u inozemstvo (za nabavku novih, ali
beskorisnih oklopljenih vozila)", navodi se u zaključcima.

Najavljuje se i da će "MUP već slijedećeg tjedna pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Zakona o privatnoj zaštiti, kojima će se omogućiti formiranje 'zaštitarske komore', na koju će biti prenesena većina javno-pravnih ovlasti iz domene zaštitarstva".

"Ulogu takve 'zaštitarske komore' preuzet će Hrvatski ceh zaštitara (HCZ). Naziv će ostati isti, ali će se HCZ preoblikovati u strukovnu komoru poput odvjetničke komore, liječničke, stomatološke, veterinarske i sl. te će dobiti javno-pravne ovlasti".

"U nadležnosti HCZ bit će, uz ostalo, i definiranje kvalitete
zaštitarskih usluga i minimalnih uvjeta za ostvarenje te kvalitete (tj. minimalnih cijena zaštitarskih usluga), ali i izdavanje, te oduzimanje dozvola za obavljanje zaštitarske djelatnosti / poslova".

"Predmetne izmjene i dopune Zakona o privatnoj zaštiti imaju se donijeti, po hitnom postupku, na zasjedanju Hrvatskog Sabora u svibnju 2007.", ističe se u zaključcima.

"Do donošenja predmetnih izmjena i dopuna Zakona o privatnoj zaštiti, održavat će se redovite tjedne konzultacije i sastanci između predstavnika MUP-a i RSRH, uz posredovanje HCZ-a", ističe se u zaključcima te dodaje da "za vrijeme poštivanja gore navedenih uvjeta i rokova, Republički sindikat radnika Hrvatske odgađa svoj prosvjed".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene