Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzor policije još traje

Prosvjednika koji je priveden u Savskoj podržalo 5.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook stranicu pokrenutu u znak podrške prosvjedniku protiv nezaposlenosti Marku Grahovcu koji je bio priveden zbog narušavanja javnog reda i mira dok je prosvjedovao preko puta braniteljskog šatora u Savskoj ulici za manje od dana je poduprlo više od 5000 ljudi.

MUP je izvijestio da se još provodi nadzor koji je naložio ministar zbog postupanja policije u tom slučaju.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Slika nije dostupna Epilog prosvjeda u Savskoj Ministar Ostojić zatražio nadzor nad policajcima koji su priveli prosvjednika

"S obzirom da nadzor internih službi u konkretnom slučaju još uvijek traje nemamo novih pojedinosti, odnosno informacija za javnost", rekli su u petak u MUP-u, dodavši da će nakon završetka nadzora i kompletiranja izvješća biti u mogućnosti odgovoriti na pitanja.

Policija je tog 30-godišnjeg mladića, koji je u četvrtak prosvjedovao protiv nezaposlenosti mladih u Savskoj bila privela zbog remećenja javnog reda i mira, ali je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio nadzor nad postupanjem policije u tom slučaju. Iako je bilo najavljeno da će biti prijavljen, MUP je ranije izvijestio da policija protiv njega zasad nije podnijela optužni prijedlog zbog eventualnog počinjenja prekršaja.

Prosvjednik protiv nezaposlenosti držao je bijele gaće u ruci i nosio natpise "Ja imam PTSP od nerada", "Ili posao ili kalašnjikov" i "Karamarko odi doma". Rekao je da ne podcjenjuje branitelje ni njihov doprinos već da se bori za mlade koji su pobjegli iz države, ali je nekima od prosvjednika iz šatora i njihovim simpatizerima zasmetao transparent protiv predsjednika oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka te izjava da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lagala i da nema veze s gospodarstvom.

Ministar Ostojić zatražio nadzor nad policajcima koji su priveli prosvjednika

Sudeći prema snimkama s mjesta događaja, mladić je mirno prosvjedovao, ali je svojim natpisima i porukama izazvao nezadovoljstvo i burne reakcije dijela prosvjednika iz šatora i njihovih simpatizera.

Kad je policija odlučila intervenirati, mladića je do policijskog vozila dopratilo najmanje šestoro policajaca.

Zbog postupanja policije koje se našlo pod povećalom unutarnje kontrole uslijedila je i reakcija Centra za mirovne studije koji je priopćio da je zgrožen policijskim postupanjem prema Marku Grahovcu kojeg su policajci priveli zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira, nakon što je mirno i nenasilno prosvjedovao u Savskoj 66.

Facebook stranica "Ja sam Marko Grahovac": Podržavamo jedino prosvjede za pravo na rad

Moderatori facebook stranice "Ja sam Marko Grahovac" naveli su, potaknuti pitanjima o sutrašnjem prosvjedu protiv branitelja koji je putem društvene mreže najavio pokret Occupy Croatia, da oni ne podržavaju taj prosvjed, niti su njegovi organizatori.

"Mi ne podržavamo prosvjede protiv nekoga ili nečega. Mi podržavamo jedino prosvjede koji su za - ustavno pravo na rad, prosvjed i mirno okupljanje te svake oblike legalnog pritiska na Vladu da počne rješavati probleme nezaposlenosti, a ponajprije mladih koji iseljavaju. Vlada to može i mora učiniti tako da potakne slobodno poduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta", napisali su.

Dodaju kako nitko od njih ne očekuje da će im Vlada naći posao ili im osigurati konkretna radna mjesta, već smatraju da Vlada treba ukloniti administrativne barijere i pružiti pravnu sigurnost poduzetnika koji će stvarati nova radna mjesta i zajedno s radnicima omogućiti Hrvatskoj gospodarski rast.

"Kada dođe vrijeme takvih prosvjeda, da građani koriste svoja temeljna prava da legalno utječu na rad Vlade i donošenje konkretnih mjera za rješavanje pravih i gorućih problema današnjice – tada ćemo takve prosvjede podržati", piše na toj facebook stranici.

Moderatori su uz linkove na vijesti o privođenju prosvjednika protiv nezaposlenosti napisali: "S jedne strane Savske je narušavanje javnog reda i mira, dok je s druge strane spontano okupljanje nezadovoljnika. Stop dvostrukim mjerilima".

Occupy Croatia prosvjednim maršom protiv "terora šatoraša"

Pokret Occupy Croatia najavio je za subotu prosvjedni marš pod nazivom "Stop teroru šatoraša" čiji su početak na društvenim mrežama zakazali za 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, no jedan od vođa prosvjeda u Savskoj ulici 66, gdje su branitelji podignuli šator poručuje kako bi bilo zanimljivo vidjeti koja je pozadina prosvjednika protiv hrvatskih branitelja.

U priopćenju objavljenom na svojoj facebook stranici, pokret Occupy Croatia naveo je kako se ispostavilo da ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti nego postaju temeljne "vrijednosti" društvene zajednice koje se na očigled javnosti manifestiraju u Savskoj 66, gdje branitelji prosvjeduju već četiri mjeseca.

"Ideologije tame iz prošlosti, potencirane prvenstveno od strane Crkve i HDZ-a, javljaju se na javnoj pozornici kao jedino važne i presudne", navodi Occupy Croatia, koji vlast optužuje za prešutno dopuštanje širenja "nacionalističke ideologije" i smatraju je podjednako odgovornom za eventualne posljedice, kao i oporbu.

"Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju - miču se iz fokusa pažnje javnosti bitni ekonomski problemi", kažu aktivisti, dodajući da nacionalizam ne može biti pozitivan, već je "hrana" zbog koje nastaje "spirala međusobne mržnje".

Nacionalisti, tvrde organizatori prosvjeda, pozivaju na nacionalno jedinstvo i nacionalno okupljanje oko njihovih stavova, te ukidaju slobodu na bilo kakve druge političke ideje osim nacionalističkih pa se za svakoga tko se ne "uklapa" u okvire nacionalističke ideologije koriste riječi "izdaja i izdajnik".

Organizatori tog prosvjeda protiv "domaće ultradesnice" poručuju da politička i javna scena od samog početka prosvjeda branitelja djeluje u skvrčenom strahu, panici od toga da ne naljuti domaću desnicu i dobije etiketu "lošeg Hrvata".

Branitelji: Ako netko ima nešto protiv neke političke stranke neka to usmjeri protiv njih

Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda i predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški izjavio je Hini da ako netko ima nešto protiv neke političke stranke neka to usmjere protiv njih a ne hrvatskih branitelja.

"Mi smo rekli da svatko ima pravo na prosvjed. Branitelji nisu prosvjedovali ni protiv jednog dijela društva i bilo bi zanimljivo vidjeti koja je pozadina prosvjednika koji prosvjeduju protiv hrvatskih branitelja", rekao je Glogoški.

Dodao je da su mnogi hrvatski branitelji za hrvatsku domovinu dali zdravlje i djelove tijela i da se u Savskoj 66 nalaze branitelji i članovi njihovih obitelji. Nije im, kaže, jasno tko je pokrenuo inicijativu protiv branitelja koji 124. dan mirno prosvjeduju.

Glogoški je kazao kako očekuje da će policija zaštititi hrvatske branitelje, među kojima su i invalidi, ako dođe do problema zbog najavljenog prosvjeda protiv hrvatskih branitelja.

Poručio je da branitelji nastavljaju prosvjedovati, zahtjevajući smjenu ljudi koji nisu zaštitili hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji i dignitet Domovinskog rata. Traže i objedinjavanje svih braniteljskih prava kroz jedan zakon koji bi dobio status ustavnog zakona kako bi se onemogućilo bilo koju političku opciju da ne bi manipulirala braniteljima i njihovim pravima.

Vezano uz slučaj privođenja Marka Grahovca, Glogoški kaže da svatko ima pravo na prosvjed i izražavanje nezadovoljstva, posebice ako se radi o nezaposlenosti. Međutim, kazao je Glogoški, svatko tko prosvjeduje mora znati razlog prosvjeda i gdje prosvjeduje.

Postupanje policije, koja je privela tog prosvjednika, kaže, ne može komentirati jer ne zna kakav je bio postupak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene