Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBNAVLJANJE RADA NACIONALNOG VIJEĆA

Umirovljeničke udruge: "Najveći broj umirovljenika već je potonuo u ozbiljno siromaštvo, Vlada treba uskladiti mirovine s plaćama"

Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvali su u ponedjeljak Vladu da žurno obnovi rad svog savjetodavnog tijela - Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, radi nastavka dijaloga o problemima siromašnih umirovljenika.

''Problem sve većeg broja umirovljenika koji su zahvaćeni siromaštvom ne dopušta odlaganje i čekanje jer to pitanje MUH i SUH smatraju prioritetnim za rješavanje. Predlažemo da se odmah nađe povoljnija formula za usklađivanje mirovina kako bi se zaustavio drastičan pad prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, koja sada iznosi samo 37,9 posto'', stoji u otvorenom pozivu Vladi za nastavak socijalnog partnerstva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

Najveće umirovljeničke udruge upozoravaju da prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna linija rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 2710 kuna. Budući da je prosječna mirovina, stečena temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju, samo 2525 kuna, time se potvrđuje da je najveći broj umirovljenika već potonuo u ozbiljno siromaštvo, ističu MUH i SUH.

Više od 703.000 ili 61 posto svih umirovljenika, bez umirovljenih prema posebnim propisima i privilegijama, ima mirovine ispod linije siromaštva. ''Svaki umirovljeni samac, a to su većinom žene, s mirovinom nižom od 2710 kuna službeno je siromah'', naglašava se u priopćenju.

Podsjetivši da je Sabor usvojio plan da se mirovine u idućem četverogodišnjem mandatu povećaju za deset posto, čime bi prosječna mirovina za četiri godine iznosila samo 2777 kuna, udruge su ukazale da bi razlika između prosječne mirovine i prosječne plaće bila 4823 kune.

''S najnovijim podacima o indeksu usklađivanja mirovina od samo 1,41 posto, jasno je da će se teško dohvatiti obećano usklađivanje. Znači da bi mirovine i dalje ozbiljno padale u odnosu na prosječne, ali i minimalne plaće. Po tome bi na kraju mandata prosječna mirovina u odnosu na prosječnu neto plaću iznosila bijednih 36,5 posto'', upozorile su udruge i podsjetile da su hrvatske mirovine na samom dnu Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene