Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozvali su u ponedjeljak Vladu da žurno obnovi rad svog savjetodavnog tijela - Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, radi nastavka dijaloga o problemima siromašnih umirovljenika.


''Problem sve većeg broja umirovljenika koji su zahvaćeni siromaštvom ne dopušta odlaganje i čekanje jer to pitanje MUH i SUH smatraju prioritetnim za rješavanje. Predlažemo da se odmah nađe povoljnija formula za usklađivanje mirovina kako bi se zaustavio drastičan pad prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, koja sada iznosi samo 37,9 posto'', stoji u otvorenom pozivu Vladi za nastavak socijalnog partnerstva.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Plenković otkrio: ''Sljedećih dana ćemo osigurati dodatne doze Pfizerova cjepiva''. Vlada raspisala lokalne izbore Vili Beroš Gotov sastanak Vlade s veledrogerijama: ''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine''. Ministar financija objasnio detalje

Najveće umirovljeničke udruge upozoravaju da prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna linija rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 2710 kuna. Budući da je prosječna mirovina, stečena temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju, samo 2525 kuna, time se potvrđuje da je najveći broj umirovljenika već potonuo u ozbiljno siromaštvo, ističu MUH i SUH.

Više od 703.000 ili 61 posto svih umirovljenika, bez umirovljenih prema posebnim propisima i privilegijama, ima mirovine ispod linije siromaštva. ''Svaki umirovljeni samac, a to su većinom žene, s mirovinom nižom od 2710 kuna službeno je siromah'', naglašava se u priopćenju.

Podsjetivši da je Sabor usvojio plan da se mirovine u idućem četverogodišnjem mandatu povećaju za deset posto, čime bi prosječna mirovina za četiri godine iznosila samo 2777 kuna, udruge su ukazale da bi razlika između prosječne mirovine i prosječne plaće bila 4823 kune.

''S najnovijim podacima o indeksu usklađivanja mirovina od samo 1,41 posto, jasno je da će se teško dohvatiti obećano usklađivanje. Znači da bi mirovine i dalje ozbiljno padale u odnosu na prosječne, ali i minimalne plaće. Po tome bi na kraju mandata prosječna mirovina u odnosu na prosječnu neto plaću iznosila bijednih 36,5 posto'', upozorile su udruge i podsjetile da su hrvatske mirovine na samom dnu Europske unije.