Umirovljenicima su krajem ljeta povećane mirovine, no Vladina je velikodušnost dio umirovljenika na kraju - udarila po džepu.

Galerija


Sindikati procjenjuju da je oko 10.000 umirovljenika zbog povećanja mirovine izgubilo pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Mnogi ga zbog toga ne uplaćuju, ne odlaze liječniku - i time ugrožavaju svoje zdravlje.

Vezani članci Potpisivanje Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe - 6 Plenković poručio da isplata mirovina nije upitna: "Prioritet je njihovo povećanje za 10 posto do kraja mandata" Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Završni prijedlog mirovinske reforme: Radit će se duže, a mirovine će biti manje

Veća mirovina, u iznosu od 2040 kuna, umirovljenici Vesni Antić je donijela nove troškove. Zbog "povišice" od 40 kuna izgubila je pravo na besplatno dopunsko osiguranje. "Kao dobijete nešto, dobijete veću mirovinu, a ustvari je ne dobijete", kazala je Antić. "Po meni, to je sramotno. Bijedno se osjećam i sramotno", dodala je.

Naime, zbog povećanja od 40 kuna prešla je granicu prihoda do koje država plaća besplatno dopunsko. Sad ga plaća sama. "Ja sam šećeraš, morala bih kupovati sama lijekove, a da ne kažem da dođe do veće bolesti jer bih morala u bolnicu", objasnila je Antić.

Problem je imovinski cenzus. Isti je već 15 godina. Iznosi 1939 kuna za samca, ili 1516 kuna po članu obitelji u kućanstvu. Problem je nastao kada je vlada usklađivala mirovine i povisila one najniže.

Umirovljenici kojima je ona narasla pa makar i za jednu jedinu kunu izvan određenog cenzusa zbog toga gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Mnogi ga zbog toga nisu nikad više ni uplatili, unatoč lošem zdravlju.

"Umirovljenici ne idu većim dijelom liječniku i imamo prijetnju da ćemo otići na još bolje mjesto od sadašnjeg osmog uzroka smrtnosti onih pacijenata koji su mogli biti spašeni da se na vrijeme otišlo liječniku", kazala je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Upozorili su na to i predstavnike Vlade na Nacionalnom vijeću na Dan starijih osoba. "Stoga je naš prijedlog da taj cenzus bude linija siromaštva, 2400 kuna i da svake godine, kako se mijenja ta linija, da se usklađuje cenzus za naše umirovljenike", objasnila je predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

U Hrvatskoj rijetko kome mirovina omogućava dostojanstven život. "Ja čuvam tuđu djecu, čistim tuđe stanove, to je neizbježno. Imam 72 godine", kazala je jedna od umirovljenica. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr