Silvano Hrelja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)
Silvano Hrelja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja u srijedu je premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi zaprijetio prosvjedima umirovljenika, koji traže podizanje prihodovnog cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.


"Svaki tjedan po pet autobusa umirovljenika poslat ćemo Plenkoviću pod prozor na Markov trg. To neće biti neki ljudi, nego umirovljenici koji su, primivši božićnicu ili neku sličnu naknadu, prešli cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje", poručio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja s Izvještajne skupštine koprivničko-križevačke županijske organizacije HSU-a. Naglasio je da će HSU prosvjede organizirati ako Vlada ne podigne cenzus za besplatno dopunsko osiguranje, što ta stranka traži i zakonskim prijedlogom koji je u saborskoj proceduri, a koji je Vlada odbila.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković odbio otkriti detalje o novim mjerama: "Trajat će do Božića, a ako treba mogu se i pojačati. Razmotrit ćemo obvezno cjepljenje" Prosvjed Sindikata Preporod pod nazivom \'\'Koronaškola\'\' Sindikat hrvatskih učitelja protiv prosvjeda u Zagrebu: ''Naš izbor je dijalog''

Hrelja vjeruje da će peticijom, kojom do predstojeće nedjelje prikupljaju potpise za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, uspjeti prikupiti više od 40.000 potpisa.

Napominje da osigurane osobe trenutačno mogu ostvariti pravo na plaćanje premije za dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna ako njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu obitelji, mjesečno ne prelazi iznos od 1516 kuna ili 1939 kuna za osiguranika samca.

Upozorava kako su prosječne mirovine od 2004., kada su cenzusi napravljeni, porasle na 2500 kuna, dok je cenzus ostao isti, zbog čega neki građani ostaju bez besplatnog dopunskog osiguranja.

HSU stoga predlaže povećanje cenzusa na 1830 kuna, odnosno 2340 kuna te godišnje usklađivanje cenzusa s povećanjem plaća, odnosno mirovina. (Hina)