Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema reakcije Vrdoljaka

MOL poručuje Vladi: Možemo i bez INE!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz mađarskog MOL-a nova poruka Vladi. Kažu da mogu i bez INE.

Na predstavljanju polugodišnjih rezultata poslovanja, MOL je hrvatsku Vladu okrivio za rušenje vrijednosti dionice MOL-a, kao i za nešto slabiju dobit nego lani.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu Slika nije dostupna Pregovori s MOL-om Mladen Pejnović: Nadam se NOVOM partneru u Ini

Ministar Ivan Vrdoljak na te tvrdnje nije reagirao, a predsjednik Vlade Zoran Milanović naredio je nastavak pregovora s MOL-om.

Dionica MOL-a u ovoj godini neprestano gubi na vrijednosti. Nepovjerenje izaziva neizvjesna situacije oko INE. Iz Budimpešte šalju novu poruku ulagačima i hrvatskoj Vladi.

'Imamo sposobnost nastaviti našu strategiju rasta, sa ili bez INE', rekao je József Simola, izvršni direktor za financije MOL grupe, za Dnevnik Nove TV.

Maras: Mi dajemo potporu zaštiti nacionalnih interesa

Jasan je i odgovor hrvatskih pregovarača na takve najave.'Tko ima brani', kaže Mladen Pejnović, član hrvatskog pregovaračkog tima.

U MOL-u Vladu krive i za 4 posto slabiju dobit u prvoj polovici ove godine, a koja se kreće oko 200 milijuna dolara.

'To je zapravo posljedica negativnih regulatornih promjena u Hrvatskoj', ustvrdio je Smola.

Lošijem rezultatu pridonijela je kažu prisilna prodaja INA-ingod plina i veće naknade za koncesije.

Glavni hrvatski pregovarač ministar Ivan Vrdoljak, javno više ne želi komentirati izjave MOL-ovih čelnika nakon što se s njima od petka prepucava priopćenjima što je dovelo i do javnog objavljivanja transkripata pregovora.

Vrdoljak je najavljivao da bi Vlada mogla otkupiti MOL-ov udjel u INI, no stav premijera Milanovića je jasan. To bi bila avantura pa traži nastavak pregovora s Mađarima.

Tako razmišlja i Vrdoljakov pregovarački kolega. 'Mislim da se to sve razvija svojim tokom. Na jesen ćemo nastaviti. Bilo kakvo histeriziranje nije od pomoći za budućnosti INE', kaže Pejnović.

A već za 10 dana kreće arbitražni postupak. Ako bude pozitivan za Hrvatsku, MOL bi mogao smanjiti cijenu od najmanje 15 milijardi kuna koliko traži za udio u INI. Toliko su sada spremne platiti samo, trenutačno u Uniji nepoželjne, ruske naftne kompanije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene