Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstojnik ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, rekao je kako se može dogoditi da u Inu dođe novi partner te da se on nada da je varijanta s novim partnerom bliža od dogovora s MOL-om.


Mladen Pejnović napominje kako je mađarski partner u Ini više pazio na svoje ciljeve nego hrvatska vlast na svoje ciljeve. 'Njihove investicije su išle u mađarske i slovačke rafinerije, a ne u hrvatske. U tom smislu hrvatska vlast ima dosta veliku odgovornost za zakašnjelo reagiranje', rekao je Pejnović, u intervjuu za Novi list.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Predsjednik Uprave Ine: Očekujem dogovor s hrvatskom Vladom Slika nije dostupna Josipović o pregovorima oko Ine: 'Oni će možda potrajati. Treba biti strpljiv'

'Mislim da ćemo našim dosljednim stavom doći do tih rješenja. Jedno od rješenja je i zamjena partnera o čemu i sam MOL razmišlja i što je najavio. Međutim, zamjena partnera je složena operacija na tržištu. Nema baš puno onih koji se nude. Ima puno rafinerija i tvrtki koji prodaju za nisku cijenu. Naša je osnovna ideja da ono što je u funkciji BDP-a nema alternativu', kaže Pejnović.

Vrdoljak: Treći krug pregovora s MOL-om u sljedećih 10 dana

Na pitanje znači li to dolazak neke ruske tvrtke, Pejnović kaže da 'rafinerije nisu profitabilan posao, pa nije velik interes za preuzimanje. Objektivno mi možemo biti zanimljivi kao prostor u ovom dijelu Europe za dugoročan razvoj. Vidjet ćemo što će pokazati dugoročni planovi ruskih tvrtki, azerbejdžanskih ili američkih, koje će procijeniti da svoje dugoročne interese mogu ostvariti na ovom prostoru.'

On se nada da je varijanta s novim partnerom bliža te napominje da u nekim segmentima postoji mogućnost da novi partneri budu Amerikanci 'Prema nekim informacijama Rusi misle krenuti u istraživanja u Jadranu isključivo zajedno sa Exxonom. Već na mnogim tržištima postoje takva partnerstva', rekao je Pejnović. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook