Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorni HSP-ovci iz Čakovca?

Mokrili i ispisali slovo U: SNV osudio skrnavljenje spomen kosturnice u Veljunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće (SNV) osudilo je skrnavljenje spomen kosturnice žrtvama ustaškog pokolja u Veljunu i pozvalo nadležne da, uz sankcioniranje, stvore uvjete u kojima će se, kako ističu, konačno prestati nepoštivati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj.

Prilikom jučerašnjeg skrnavljenja spomen kosturnice žrtvama ustaškog pokolja iz svibnja 1941. godine u selu Veljun smještenoj uz cestu Karlovac - Slunj nepoznati su počinitelji razbacali svijeće i cvijeće koje je bilo postavljeno pred spomenik, mokrili na spomen obilježje te bijelim sprejem na ćiriličnom natpisu ispisali slovo U s križićem, navodi se u priopćenju SNV-a.

Prema izjava mještana sela, počinitelji su pripadnici HSP-a iz Čakovca koji su autobusom čakovečkih registracija jučer ujutro išli na obilježavanje dana Pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin i koji su se zaustavili kod spomenika, tvrdi se u priopćenju SNV-a, koje je potpisao njegov predsjednik Milorad Pupovac.

Ovaj slučaj kao i drugi slučajevi vrijeđanja osjećaja i skrnavljenja spomenika nad žrtvama Srba iz II. svjetskog rata trebali biti dovoljna opomena svima u javnim poslovima i državnim službama da svojim djelovanjem ne samo sankcioniraju i spriječe, nego i stvore uvjete u kojima će se konačno prestati nepoštivati zakon i vrijeđati osjećaje pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

Iz karlovačke policije doznaje se kako je obavljen očevid te je utvrđeno da je nepoznati počinitelj oskrnavio spomen kosturnicu u Veljunu. U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio počinitelj toga kaznenog djela. (Hina)

Pročitajte i ovo Vandalizirani spomenik Miljenku Smoji - 19 sramotan čin na matejuški Spomenik Miljenku Smoji opet na meti huligana! "Ovo je urin, redikule" Spomenik Draži Mihailoviću nakon otkrivanja spomenika Ministarstvo reagiralo na podizanje spomenika četničkom vođi: "Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene