Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinci obišli Uljanik

Mogući investitori u posjeti brodogradilištu, radnike Uprava obavijestila da nema novca za plaće

Uljanik (Foto: Dnevnik Nove TV)
Uljanik (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Uljanik (Foto: Dnevnik Nove TV) Uljanik (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Ukrajinci obišli Uljanik (Video: Dnevnik Nove TV) - 6 Ukrajinci obišli Uljanik (Video: Dnevnik Nove TV) - 6 Foto: Dnevnik Nove TV Ukrajinci obišli Uljanik (Video: Dnevnik Nove TV) - 4 Ukrajinci obišli Uljanik (Video: Dnevnik Nove TV) - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Ukrajinci obišli Uljanik (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Ukrajinci obišli Uljanik (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Ukrajinci obišli Uljanik (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Galerija 1/6 >>
Kakav potencijal za rast ima Uljanik, u Pulu su se došli uvjeriti mogući investitori iz Ukrajine. Brodogradilište novca nema, a račun mu je blokiran.

U društvu direktora Denisa Rabara Ukrajinci su razgledali Uljanik i održali sastanak iza zatvorenih vrata. Pozvani nisu bili ni Stožer ni Sindikati.

Pročitajte i ovo Porinuće broda u 3. maju - 1 Vrijedan 23,5 milijuna U 3. maju porinut 225 metara dugačak brod: "Opravdali smo međusobno povjerenje, stvaramo brodove za svjetsko tržište" Slika nije dostupna Više nema vremena Radnici 3. maja apeliraju na kooperante: "Odblokirajte nam račun, brodogradilištu prijeti stečaj"

"Gospodin Rossanda ih je išao samo pozdraviti pričali su sa direktorom brodogradilišta tako da nemamo neke informacije, mi im se veselimo više nego uprava koliko ja vidim", kazao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske.

"Tkogod dođe ovamo ima interes, sad je pitanje što je njegov interes na kraju krajeva tu se radi o dva brodogradilišta", smatra Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Uprava je Sindikatima prenijela da se mora držati partnera kojeg je ranije odabrala, a u slučaju da se nađe novi, morat će se provesti cijela procedura. Obavjestila ih je i kako još uvijek nema novaca za plaće.

"Jako mučno je počelo biti. Dolazimo na sastanke, unaprijed znamo da nikakva rješenja nećemo dobiti", kazao je Cerovac, a Fabrizio Kalčić iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije dodaje: "Od početka godine je nekih 600 ljudi otišlo ča, od štrajka je ta brojka negdje oko 400-injak, svaki dan odlazi desetak radnika, najave su za još većim odlascima".

Zadnji rok za isplatu je u ponedjeljak. A već u utorak čeka ih dugoočekivana Skupština. "Štrajk u ovom trenutku, evo bit ću iskren, nam ne odgovara: zbog brodova, zbog brodovlasnika, zbog moguće štete", otkriva Samir Hadžić iz Stožera obrane brodogradnje Uljanika.

Trećemajci u strahu od stečaja

Trećemajci vjeruju da u Ukrajincima imaju ozbiljnog potencijalnog partnera. Ono čega se boje je stečaj.

"Ovim putem upućujem i zamolbu tim dobavljačima na 24 sata da se deblokira račun jer stečaj prijeti", kazao je Juraj Šoljić iz Sindikata metalaca.

U upravi više ne vide pouzdanog partnera ni vlasnika. "Naši stavovi su jasni. Mi znamo zašto ovaj suživot dva brodogradilišta se definitivno nije pokazao uspješnim i ne vidimo jednostavno više načina na koji bi mogli funkcionirati zajedno", smatra Boris Bučanac, član sindikalnog odbora.

"Iz Vlade stalno uvjeravaju da radi, Uprava radi svoje. Nadam se da će naći neki model da se isplati plaća", kazao je Dean Jugović iz sindikalnog odbora.

Pred radnicima je možda jedan od najtežih vikenda. A dojmove, kad ih saberu, Ukrajinci će prenijeti ministru Horvatu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene