Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZDRAVSTVO U PROBLEMIMA

Privatni liječnici odlučili uzeti stvari u svoje ruke i poručuju: "Ovo će riješiti liste čekanja u Hrvatskoj!"

Operacijska sala (Foto: Dnevnik.hr)
Operacijska sala (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Operacijska sala (Foto: Dnevnik.hr) Operacijska sala (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ortodont (Foto: Dnevnik.hr) Ortodont (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Fizikalna terapija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Privatnici tvrde da Hrvatska ne ispunjava puni potencijal zdravstvenog turizma i privatnog zdravstva. Zbog toga traže pomoć države i žele povlačiti sredstava iz europskih fondova. No što bi razvoj privatnog zdravstva značio za javne bolnice u kojima je situacija ionako sve lošija?

Odlazak stomatologu ili na fizikalnu terapiju samo je dio ponude zdravstvenog turizma, od kojeg Hrvatska godišnje zaradi oko 300 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Sarkoidoza - 1 Sarkoidoza U Hrvatskoj raste broj oboljelih od rijetke bolesti: Teško se dijagnosticira, nema jedinstvenog lijeka, ne zna se zašto do nje dolazi Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da očekuje da će sljedeće godine oko 350 milijuna kuna biti investirano u zdravstveni turizam. Privatni zdravstveni djelatnici žele ih još više jer smatraju da tako liječnici ne bi išli u inozemstvo, nego u privatni sektor. Traže da im se omogući povlačenje sredstava iz europskih fondova, što je sada rezervirano za javno zdravstvo.

No udruga pacijenata pita se što bi to značilo za ionako loše stanje u javnim bolnicama, gdje je liječnika sve manje, a liste čekanja sve su duže.

"Pametna država ulaže sve što ima u javno zdravstvo, osiguravajući svim pacijentima dostupnu zdravstvenu zaštitu. Na taj su način svi pacijenti osigurani i imaju dostupnu zdravstvenu zaštitu bilo kada i bilo gdje", rekla je Jasna Karačić iz Udruge pacijenata.

Ministar Kujundžić: Hrvatska nije Švicarska

S druge strane, privatnici smatraju da privatno i javno zdravstvo mogu i trebaju surađivati.

"Ako netko ne dobije uslugu u roku od šest mjeseci za CT, magnet, operaciju i slično, neka država da vaučer da to može riješiti kod privatnika. Onda neće biti lista čekanja i državno će zdravstvo odmah postati efikasnije", kaže Nikica Gabrić, ravnatelj specijalne bolnice.

Tako se, ističu privatnici, radi u, primjerice, Švicarskoj. Ministar odgovara da Hrvatska nije Švicarska.

"Možemo li mi sa 750 eura po glavi stanovnika pratiti Švicarsku i Nizozemsku koje imaju pet, odnosno sedam tisuća eura? Mi nadasve trebamo sačuvati javno zdravstvo, dostupno za sve građane, i sačuvati kvalitetu. Ali to ne znači da nema prostora za privatno zdravstvo", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Prostor za privatno vidi u okvirima zdravstvenog turizma. A da bi liječnici ostali u javnim bolnicama, treba ih, kaže ministar, adekvatno platiti. O tome dovoljno govori podatak da u hrvatskim bolnicama nedostaje oko 4000 liječnika, zbog čega rade prekovremeno i više od 600 sati na godinu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene