Nedostatak liječnika muči i Dalmaciju. Makarskoj, koja odavno nema rodilište, sada, među ostalima, nedostaje i pedijatar. Općina Sućuraj nudi smještaj i dodatni bonus od 50 tisuća kuna na godinu, samo da netko od liječnika dođe raditi. No liječnika, ne nalaze.

Galerija


Doktor Ivo Visković makarski je ginekolog. No, pita se što donosi sutra: ''Ključni problem u Makarskoj vidim ne planiranje specijalizacija. Da je planirana specijalizacija sad bi mene već sljedeći ginekolog čekao. Međutim, specijalizacije se nisu planirale ili ako su se planirale išle su okolo''.

Vezani članci Liječnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Liječnici prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad: ''Vlada ima dva mjeseca da nešto riješi'' Bolnička čekaonica (Foto: Dnevnik.hr) Prekipjelo im: Liječnici pokreću akciju povlačenja suglasnosti za prekovremeni rad

Podnio je zahtjev da mu se produži rad. Brine za oko pet tisuća pacijentica.

''Sustav je odlično organiziran nego trenutno je situacija takva da mladi kolege koji su završili specijalizaciju sve češće idu van'', dodaje.

Makarani imaju samo jednu pedijatricu u Domu zdravlja. Koja brine oko 1500 djece. Građani ljutiti.

''Prevelik broj. I to bi se trebalo riješiti. Mi smo imali puno pedijatara, imali smo ordinacije, imali smo sve kad sam ja imala djecu. Sada nema ničega'', priča Nusreta iz Makarske.

''Nemamo ni rodilište. Žalosno ipak smo mi grad od 30 i nešto tisuća stanovnika'', rekla je Jadranka iz Makarske.

Općina Sućuraj na Hvaru vapi za liječnikom opće prakse

''Ambulanta sređena, ima poviše stan, jednostavno kritično nedostaje doktor. Čak i nudimo subvenciju, ali nismo našli liječnika koji bi došao tu živjeti. Nudimo im uz osnovnu plaću 50 tisuća kuna na razini godine'', požalio se Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj.

Uz pomoć ministarstva i EU fondova raspisano je 36 specijalizacija te županije dodatnih 15, kaže je Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski. No, kako premostiti problem dok se završe specijalizacije?

''Stručne službe naše županije smišljaju niz segmenata pa dovlačimo ljude i iz Slavonije i Istarske županije da bi pokrpali te rupe koje sada imamo. Jasno smo rekli i ministru Kujundžiću da treba plaće uravnotežiti u zdravstvu'', rekao je Boban.

''Makarskoj fali pedijatar, rendgenolog, na rubu smo skoro svih'', kaže Jure Brkan, gradonačelnik Makarske. I poručuje - grad je spreman financijski pomoći dodatne specijalizacije. No, do dolaska dodatne liječničke snage - Makarani će se i dalje sjećati nekih davnih vremena kad je zdravstvena skrb bila značajno bolja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr