Na mjestu sportske dvorane - močvara, žabe i patke. Uvjete za tjelesni nemaju, no imaju za biologiju.

Galerija Umjesto dvorane - močvara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Umjesto dvorane - močvara (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Za dvoranu osnovne škole u Babinoj Gredi država je dala novac još prije nekoliko godina. No, umjesto dvorane u dvorištu im i dalje stoji jama. Da apsurd bude veći - na sanaciju jame dosad je potrošeno oko 6 milijuna kuna. Ili trećina nove dvorane.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović na Bećarfestu u Babinoj Gredi "Zagreb grade alaj si daleko": Milanovića dočekali prigodnim bećarcem, nije odolio ni rakijici Umjesto dvorane, još uvijek rupa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Babina Greda: Umjesto dvorane za tjelesni dobili rupu zbog koje se umalo srušila i škola

Na mjestu sportske dvorane - močvara, žabe i patke. Uvjete za tjelesni nemaju, no imaju za biologiju. "Kolegica iz biologije upravo je napravila fotodokumentiranu floru i faunu koja se razvila i bujala u našem školskom dvorištu. Nažalost, izraslo je puno stabala i doselilo se puno ptica", rekla je Đurđica Babić, ravnateljica OŠ "Mijat Stojanović".

Redala su se i godišnja doba, i to četiri puta. Iako je novac osiguran, djeca još nisu zaigrala ni nogomet ni košarku. "Ništa nisu naučili i evo, ja sad imam curu, završila je osmi razred i sad će u prvi srednje, doći će tamo u školu i ona u dvorani neće znati ništa", rekla je Lucija Nedić, majka jedne učenice.

Radovi su stali jer je izvođač propao. Ministarstvo obrazovanja otad je promijenilo pet ministara. Projekt je prebačen na Županiju. Ona se, pak, odlučila na manju dvoranu, a jamu će, zbog jakih podzemnih voda, zatrpati.

"Županija je to obećala i rekla je da će to zatrpati tijekom ove godine", kazao je Tomo Đaković, zamjenik načelnika Općine (HSU). U proljeće zatrpati, u lipnju graditi, krajem godine staviti pod krov, a nakon toga urediti. Tako je u ožujku govorio župan Božo Galić (HDZ), koji je tvrdio da će dvorana biti u funkciji do početka iduće školske godine, 2019.

Danas iz Županije poručuju da je vrijeme otišlo na pripremu novih projekata i borbu s birokracijom. "Sad smo u ishodovanju uvjeta i potvrda, još neke nismo dobili, tako da očekujemo da će to biti tijekom sljedećeg tjedna i da će biti žurno. Nakon toga mogli bismo imati informaciju i kada ćemo krenuti s prvim radovima", kazala je Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje.

Jama je već progutala 6 milijuna kuna. Samo se za ispumpavanje svaki mjesec potroši 32.000 kuna, još milijun i 800 tisuća stajat će zatrpavanje, a izgradnja nove dvorane stajat će oko 18,5 milijuna kuna.

U školi kojoj je broj učenika prvi put u povijesti pao ispod 300, djeca će i ovu školsku godinu tjelesni vježbati u hodniku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju