Upravo zbog štednje najpoznatija rupa u Hrvatskoj, ona za školsku dvoranu u Babinoj Gredi, i dalje će ostati samo rupa.

Galerija Ruševna škola Babina Greda Dopis Ministarstva obrazovanja +2 Blaženka Divjak

Šest godina nakon što je u dvorištu njihove škole iskopana rupa, školarci iz Babine Grede o dvorani mogu samo sanjati.

Vezani članci Ilustracija Ili topli obrok ili suha marenda: Učenike u osnovnim školama od danas očekuje besplatan obrok Umjesto dvorane, još uvijek rupa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Babina Greda: Umjesto dvorane za tjelesni dobili rupu zbog koje se umalo srušila i škola

"Nadam se, iako mislim da neće od toga ništa biti jer već dugo to planiraju, ali ništa nema“, kaže Tin Lukić iz Babine Grede.

Između dječjih snova i dvorane stao je virus. Nakon naredbe Vlade o štednji i ministarstvo obrazovanja je napravilo uštede. Privremeno su zaustavljeni svi postupci javne nabave na kapitalnim projektima koji nisu bili započeti prije donošenja Uredbe Vlade RH.

"U tom smislu na predmetnom kapitalnom projektu (K781831-OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi) planirana sredstva u 2020. godini u iznosu od 6.000.000 kuna privremeno su smanjena na 150.000 kuna. Navedeno znači da MZO nije odustao od ovoga kapitalnog projekta, nego će biti nastavljen prestankom prethodno spomenutih proračunskih ograničenja“, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

"Mi ćemo u tom smislu dati svoj doprinos prema planiranom, ali koliko je meni poznato oni nisu završili projektnu dokumentaciju“, kaže Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Iz županije tvrde suprotno.

"Mi smo spremni, mi smo potvrdu glavnog projekta dobili, tako da je dokumentacija potpuno uredu i čekamo samo sredstva“, kaže Jadranka Mustapić Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ.

Ravnateljica škole nastalom situacijom nije iznenađena.

"Žao nam je sto se to dogodilo, ali evo bilo je i realno za očekivati da u vremenu velike globalne ekonomske krize neće biti sredstava za gradnju naše dvorane i zao nam je sto se u ovih 6 godina nije završila gradnja“, rekla je Đurđica Babić, Ravnateljica OŠ "Mijat Stojanović".

Nisu iznenađeni, ali ni optimistični roditelji.

"Imam jednog sina ide 3. razred osnovne škole, drugi ide u 2. i curica bi sad najesen trebala krenuti u . 1. razred. I mislim da neće bit dvorane dok oni budu išli u osnovnu. To je rupa, rupa bez dna“, kaže Zvonimir Babić.

"Neće ni ovaj mladi naraštaj dočekati, a gdje ovi veliki“, smatra Ivana Vuković.

Iako učenici jako priželjkuju tjelesni u dvorani.

"Ja jako volim igrati nogomet pa zato bi htio imati dvoranu jer bi onda puno više mogao igrati“, kaže Tin Lukić.

Nažalost, njihove želje još su na čekanju kao i izgradnja dvorane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju