Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedino je tršćanski list Piccolo objavio u utorak informaciju o odluci hrvatske vlade da na osnovu načela uzajamnosti hrvatsko tržište nekretnina bude otvoreno i talijanskim građanima.


Pod naslovom "Hrvatska vlada otvara tržište nekretnina i talijanskim građanima", list Picolo prenosi izjave hrvatske ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović i državnog tajnika Hidajeta Biščevića o otvaranju hrvatskog tržišta nekretnina i za Talijane, piše Večernji list. 

Vezani članci Intenzivna njega u bolnici, ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Djeca koja su se na brodu otrovala plinom uspješno skinuta s respiratora Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Tko je mladi hvarski liječnik koji je prvi pomogao otrovanim Talijanima

Tršćanski list je objavio i informaciju o padu prodaje nekretnina u Hrvatskoj. Prema poreznim podacima 2005. godine prodano je 87.186 nekretnina, što je 20 posto manje u odnosu na 2004., prenosi Piccolo hrvatske podatke, kao i izjavu Dubravka Ranilovića, predsjednika udruge za upravljanje nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kako je kupovina pala zbog porasta cijena stanova. 

Ranilović je prognozirao kako će cijene nekretninama pasti, posebno na obali gdje je izgrađeno mnogo kuća.

Ostala talijanska glasila nisu prenijela informacije o odluci hrvatske vlade glede tržišta nekretnina.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objavilo je u ponedjeljak da je, nakon što je Italija u travnju ukinula ograničenje prema kojemu su nekretnine u Italiji mogli kupovati samo hrvatski državljani s dozvolom boravka u susjednoj zemlji, Hrvatska po načelu uzajamnosti odlučila to isto ograničenje ukinuti Talijanima. 

S hrvatske strane najavljeno je da će nota o tome biti u četvrtak upućena talijanskoj vladi. Dodaje se da će u njoj stajati i zadržavanje prava ponovnog razmatranja te odluke ovisno o poštivanju iste odluke s talijanske strane.