Skupina mladih iz Iloka, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku, dokazala je da se od dijelova grožđa mogu proizvesti ulje i brašno. Podršku im je dala lokalna zadruga, a s ovogodišnjom berbom krenula je i njihova prva proizvodnja.

Galerija Proizvodna hala za koštice grožđa - 1 Proizvodna hala za koštice grožđa - 2 Proizvodna hala za koštice grožđa - 3 +0 Proizvodna hala za koštice grožđa - 4

Velike količine sjemenke grožđa nakon berbe uglavnom završe kao otpad. Martina Šaravanja, zaposlenica poljoprivredne zadruge, rekla je da "tijekom berbe kod nas ostane oko 30 tona sjemenki".

Zbog toga ih je skupina mladih iz Iloka odlučila iskoristiti.

"Ja ubacujem koštice u prešu gdje se one prešaju, dolje izlazi ulje, a sa strane ide pogača", rekla je Tea Kutleša, zaposlenica zadruge, reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Sjemenke najprije prolaze grubo čišćenje, peru se u posebnom stroju, a potom odlažu u sušionicu. Nakon 12 sati sušenja, sjemenke prolaze kroz sito. Tek su onda spremne za prešu. S jedne strane izlazi ulje, a s druge ostatak sjemenki koji se melje u brašno.

Priča koja je počela s vinarijom, došla je do pogona u novoj proizvodnoj hali.

"Prvo je bilo vinogradarstvo, onda smo počeli proizvoditi vino. Ovo su jako velika ulaganja, uz pomoć fondova ne bismo se odlučili na ovu proizvodnju", rekao je Mario Faletar, upravitelj zadruge.

Kiša u Dubrovniku Par sunčanijih dana bili su samo kratka stanka od oborina: Meteorolog otkriva što nas čeka do kraja tjedna

Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o mobilizaciji u Rusiji: "Ovaj potez ne dovodi do jačanja već do slabljenja. Posljedice će biti stravične"

Šaravanja je istaknula da su "kroz desetak projekata sveukupno povukli oko 30 milijuna kuna" te je dodala da su projekti uključivali "adaptaciju poslovno-proizvodne zgrade, modernizaciju opreme, kupnju novih strojeva, optimizaciju cijelog poslovanja".

Kako je rastao posao, rastao je i broj radnih mjesta.

"Ja sam završila vinarstvo u Poreču i zapravo počela sam raditi čim sam završila jer sam se vratila. Ovdje sam rođena pa sam se vratila u Ilok", rekla je Kutleša.

Imaju 17 zaposlenika na neodređeno vrijeme, rekao je Faletar, te dodao da "gledam da su što mlađi" jer upravo su mladi Iločani, u svom vinorodnom kraju, uvidjeli da grožđe može dati i više od vina.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju