Izmjene zakona koji potiču zapošljavanje izazvale su lavinu kritika. Dok ministar tvrdi da se na ruku išlo mladima, oni nezadovoljni promjenama, ponajviše u mjeri stručnog osposobljavanja, na društvenim mrežama pozivaju na prosvjed.


Izmjene zakona koji potiču zapošljavanje najviše pogoduju mladima do 30 godina, a Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava, objašnjava da je taj "kontigent osoba u ovom trenutku najviše zastupljen među nezaposlenima u Hrvatskoj". 

Vezani članci Obračun bandi u Haitiju FOTO Barikade, spaljeni leševi, masovne otmice: Krvavi prosvjedi i obračuni bandi bjesne u otočnoj državi prosvjedi u Šri Lanci Proglašeno izvanredno stanje: Predsjednik pobjegao na Maldive, zatvaraju se škole...

Osim dobnog ograničenja do 29 godina, mjera stručnog osposobljavanja ima još noviteta.

Može trajati od 12 do 24 mjeseca, ovisno o razini obrazovanja, naknada se povećava na 2620 kuna, ne smiju raditi noću, vikendima, praznicima ni blagdanima, a prijevoz plaća poslodavac. 

Prijevoz će se za sve mjere urediti na jedinstven način. Poslodavac će u ugovoru potpisati da je obvezan snositi trošak. Tamo gdje postoji javni prijevoz iznos će biti kao što je i trošak karte. U mjestima gdje ne postoji javni prijevoz trošak će se obračunavati 75 lipa po kilometru od mjesta prebivališta do mjesta gdje se obavlja javni rad, stručno usavršavanje ili neka druga mjera.

Kako poslodavci ne bi otpustili svoje radnike i zamijenili ih jeftinom radnom snagom u pogledu stažista, u mjeru je ugrađen osigurač. Tako poslodavac, koji da otkaz svom radniku, ne smije nikoga primiti na stručno osposobljavanje za to radno mjesto šest mjeseci. 

"Oni se zapošljavaju osjetno bolje od onih koji nisu sudjelovali u mjeri. Loše je to da je  iznos pomoći razmjerno mali, kao i to što je ta mjera pojela ostale oblike ulaska mladih na tržište rada kao što su pripravništvo", kaže Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Martina Arapović završava magisterij edukacije njemačkog jezika i povijesti, ali se neće moći stručno osposobljavati.

"Hrvatska te financira jer si dovoljno dobar student, a onda ti ne daju raditi jer si već prestar. Govore bit će mjere za vas, dogodit će se nešto za vas, ali mi to ne znamo. Ja završavam fakultet za tri, četiri mjeseca u potpunu neizvjesnost", kaže Arapović.

Njoj i ostalim nezaposlenima namijenjene su ostale mjere poput potpora za zapošljavanje i za usavršavanje. No, da bi ih ostvarila mora biti nezaposlena najmanje godinu dana. Predrag Bejaković s Instituta za javne financije upozorava da postoji opasnost da će osobe starije od 29 godina postati dugotrajno nezaposlene.

Dobra vijest za pomorce u međunarodnoj plovidbi je da će moći sa Zavodom za zapošljavanje sklopiti ugovor o posebnom doprinosu, kako bi u vrijeme nezaposlenosti imali osiguranu naknadu.

"Svim srcem podržavam, ali volio bih da ona bude provedena u stvarnosti, jer do sada smo imali iste uvjete, ali smo imali i neke interne naputke koji su govorili da se sa pomorcima ne sklapaju ugovori", kaže Predrag Brazzoduro, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Bolje će biti i sezonskim radnicima u poljoprivredi. Najniža dnevnica povećava im se sa 70 na 81 kunu, a pojednostavljuje se i način zapošljavanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju