Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRUTALNO ISKRENO PISMO

Pogledajte što je jedna iskusna konobarica poručila mladim kolegama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najtraženiji su upravo konobari. No, na tamne strane tog posla one koji razmišljaju postati konobari upozorila je iskusna konobarica, koja se time bavila gotovo deset godina.

Pronaći posao mnogima je danas u Hrvatskoj sve teža misija. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najviše je ponuđenih radnih mjesta u domeni uslužnih i ugostiteljskih zanimanja - na današnji dan bilo ih je 1644 - a prednjače oni oglasi u kojima se traže konobari. HZZ je čak ljetos imao i promotivnu kampanju u kojoj je sudjelovala pjevačica Lana Jurčević, koja je snimila spot nazvan "Za sve je kriv Zavod".

Pročitajte i ovo Najzanimljivije od kampanje - 2 (Kao) na placu Za Milovu ste možda čuli, no znate li tko je Klempo? Pogledajte najzanimljivije trenutke iz kampanje Boris Jokić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV "Radi se o patološkim odnosima" "Muškarci u odijelima na TikToku izgledaju blesavije nego što jesu": Boris Jokić analizira kampanju, poruke biskupa...

Nakon nekog vremena počnete "čitati" ljude. Pogledate gosta i u glavi vam se stvori rečenica: "Ovaj mi izgleda kao mali s hladnim…" U spotu se pojavljuje konobar koji radi u osunčanom baru, okružen mladim atraktivnim djevojkama i zavidnim mladićima. Na opasku da ima "tako kul posao", mladić odgovara: "Za sve je kriv Zavod".

No, da nije sve tako sjajno pokazuje pismo jedne iskusne konobarice, objavljeno na portalu Barmen.hr, a koje je ona uputila svima koji razmišljaju da postanu konobari odnosno konobarice. Prenosimo dio njezinih poruka.

"Dakle, odlučili ste postati konobar? OK. 'Ajmo prvo definirati jednu stvar. NITKO, ali nitko vam neće prići i reći da imate zakon posao, barem ne onaj tko ga je ikada radio. Konobarenje se dobrano razlikuje u filmovima i stvarnom životu. Teško da će vam biti kao Tomu Cruiseu u filmu Cocktail.

Ako želite postati konobar/barmen, možda prvo trebate razmisliti o nekim od ovih stvari:

1. Veze

Posao u kafiću nije za ljude koji žele uspješne veze i ljubavni život. Svaka čast izuzecima, ali ja mogu iz prve ruke reći da je vrlo teško održati stabilnu vezu i ovaj posao. Kada konobarite, često radite prekovremeno. Teško je svome partneru objasniti i činjenicu da ste nakon 14-satne smjene odlučili stati i popiti pivo da 'resetirate' mozak. Ako to ne napravite, vrlo je vjerojatna stvar da ćete nervozu prenijeti direktno u vaš odnos.

On/ona, pogotovo ako nikada nije konobario/la, ne može shvatiti da je vama u glavi inventura, da vas je isprovocirao gost, da ste imali manjak, da vam onaj jedan nesposobni kolega s kojim radite digo tlak, da vam gost nije htio platiti jer se želi prošvercati za macchiato od 10 kn itd. Bolje je nakon smjene sjesti, pustiti da se te stvari malo slegnu, popiti kavu/pivo/sok, popričati s ekipom na šanku pa se onda zaputiti doma.

2. Pamćenje vas ne služi najbolje?

Ako tek počinjete raditi, vaša dva najbolja prijatelja bit će blok i kemijska. Većina ekipe koja je dolazila na sezonu imala je neku averziju prema tome, ali rezultat toga je uglavnom bilo dodatno šetanje i neugodno vraćanje do stola s pitanjem 'oprostite, možete mi ponoviti što ste ono naručili?'. Uštedite si korake, pamćenje se povećava s vremenom i dobrim poznavanjem asortimana u lokalu.

Nakon nekog vremena počnete 'čitati' ljude. Pogledate gosta i u glavi vam se stvori rečenica: 'Ovaj mi izgleda kao mali s hladnim…'. Još bolja stvar je da s vremenom zapamtite ono što piju stalni gosti, i oni to obožavaju.

3. Razvit ćete neljudske sposobnosti… ili odustati

Morat ćete čitati misli i čitati s usana. Ako se radi o noćnom klubu, nagledat ćete se svega. Uglavnom se nećete moći osloniti na svoje osjetilo sluha, prvo jer je muzika grozno glasna, drugo jer su gosti na cca 3 promila i frfljaju. Naučit ćete čitati govor tijela, pantomimu, znakovni jezik, čitanje s usana i čitanje misli (nagađanje više…). Nakon uspješno odrađenih par mjeseci možete raditi za FBI.

4. It’s a TRAP!

Konobarenje se zna učiniti kao lagan način da malo uštedite za fakultet ili za auto ili nešto treće. Kada si to priuštite, nastavite raditi jer nikad nije loše imati još koju kintu sa strane… Onda se uhvatite da konobarite i nakon 7 godina. Nije to loše, da se razumijemo, ali nije ni najzdravija solucija. Ako imate neke drugačije ciljeve u karijeri, konobarenje će vas lagano odvući od toga.

To je turbo zabavan, težak, iscrpljujući posao gdje ste na kraju dana umorni k'o psi, ali i iznimno zadovoljni. Stalno ste okruženi ljudima, nekad boljim, nekad gorim, ali ovo je svakako jedinstveni posao gdje dani jednostavno prolete. Ako imate neke planove da razvijate karijeru u nekom drugom smjeru, pazite da se ne otegne.

5. Tamna strana

Konobarenje je divno i krasno, ali kao i svaki drugi posao, ima onaj jedan dio koji ćete mrziti raditi. Čišćenje WC-a (rigotine, kondomi, opušci…), gdje kreativnost gostiju nema kraja. Poliranje pribora za jelo, čišćenje filtera mašine za suđe, nadopunjavanje bočica ketchupa/majoneze/soli/papra/ulja/octa, slaganje ljepljive ambalaže, punjenje frižidera (čitaj: tegljenje gajbi i gajbi cuge od skladišta do šanka)….

Lista nema kraja, ali, što je – tu je, svaki posao ima svoje dobre i loše strane. Problem je što sve ove stvari obično treba odraditi na kraju smjene, tako da vam stvarno znaju ubiti volju za životom…

6. Money, money, money…

Ako niste dobri s brojanjem novca i osnovnim matematičkim operacijama zbrajanja i oduzimanja, uštedite si vrijeme i nemojte postati konobar. S lošim znanjem ili smanjenom koncentracijom uglavnom ćete imati manjak u novčaniku.

Dešavaju se razne stvari, kolege naplate vaše stolove (namjerno i nenamjerno), ali vi ne pazite i eto manjka, gosti sakriju jedan od računa prije naplate i eto manjka. Nije to uvijek namjerno, dešava se da zapišu nešto bitno na račun i spreme ga, na vama je da u svakom trenutku znate što ste i kome poslužili i naplatili. Vratite krivo novac (npr. do 200, a ne do 100) i eto manjka. Uglavnom, ako vam ne ide ovaj dio, vaše će konobarenje postati volontiranje…

Ako niste dobri s brojanjem novca i osnovnim matematičkim operacijama zbrajanja i oduzimanja, uštedite si vrijeme i nemojte postati konobar. S lošim znanjem ili smanjenom koncentracijom uglavnom ćete imati manjak u novčaniku.

7. Ja pijem sok jer su mi ruke nježnije…

Da, zaboravite nježne ruke i lijepe nokte. Ruke će vam biti izrezane, osušene, ispucale i svakakve samo ne nježne. Konstantni krug mokro – suhog suđa i agresivnih deterdženata čini čuda za kožu (ne pozitivna). Nokte ne smijete imati nalakirane ili preduge jer jednostavno nije prihvatljivo. Kao prvo, kaznit će vas sanitarna inspekcija, a kao drugo, zamislite da vas posluži netko s prljavim crnim noktima ili da nađete oljuštene komade laka za nokte u hrani ili piću.

Zaboravite neku pretjeranu ljepotu i brigu o koži, tijelu, noktima i kosi ako mislite konobariti. Kosa mora biti zavezana u rep, a ako ste tip, morate svaki dan biti svježe obrijani, uvijek čisti i mirišljavi u svježim uniformama.

8. Vi ne pijete jer je to fuj...

Nemojte konobariti. Nećete preživjeti u ovom poslu. Napadat će vas svaki dan, kolege, gosti i šefovi. Cuganje je dio konobarenja. Uostalom, kako ćete znati kakav okus imaju pića koja poslužujete. Puno gostiju pušta daleko više prometa (i napojnica) ako i konobar pije s njima, ali nemojte ni pretjerivati s cugom (ovaj dio dosta ovisi i o politici lokala u kojem radite). 

9. Fizikalija

Konobarenje zna biti upravo to. Nemojte se prevariti. Ovo je itekako fizički posao. Radit ćete smjene od 10 do 14 sati, u cijelosti ih provesti na nogama. Teglit ćete gajbe i bačve cuge, trčati i odraditi milijardu čučnjeva jer se na podu nađe svašta što treba pokupiti. Uglavnom ćete razviti i turbotolerantni (znam da nije riječ…) mjehur jer nećete stići/zaboravit ćete ići na WC.

Osim toga, usred smjene će početi puhati neki vjetar, a vi imate ručnu tendu koju treba podignuti u 10 sekundi jer će postati jedro i odletjeti zajedno s terasom, isto kao i suncobrani. Konobarenje je vojnički poligon!"

Cjelovito pismo možete pročitati na portalu Barmen.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene