Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mjere za sprječavanje i širenje svinjske kuge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas Naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge kojom je odredilo posebne mjere za zaražena i ugrožena područja, te mjere koje vrijede za područje cijele Hrvatske.

Tako se na području čitave Hrvatske zabranjuje korištenje napoja u hranidbi svinja, prijevoz i kretanje svinja izvan farme, uzgoja ili dvorišta u svrhu prirodnog pripusta na drugim uzgojima, farmama ili dvorištima, a zabranjuje se i ulazak rasplodnih svinja u druge uzgoje radi pripusta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi slučaj svinjske kuge u Zogorju Slika nije dostupna Na izložbu 'upali' s ubijenom i krvavom divljom svinjom

Na području pet županija - Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke - zabranjeno je i pašno držanje svinja.

Za zaražena i ugrožena područja propisano je devet mjera, uz ostalo i zabrana stavljanja u promet svih vrsta životinja najmanje sedam dana od stupanja na snagu Naredbe, zabrana održavanja sajmova, izložbi i sportskih manifestacija sa životinjama, ili zabrana klanja svinja za potrebe vlastitog domaćinstva, osim pod posebnim uvjetima.

Zaraženim područjem smatra se područje u krugu od najmanje tri kilometara od mjesta izbijanja klasične svinjske kuge, a riječ je o 15-ak naselja, općina ili gradova u četiri županije - Osječko-baranjskoj županiji (naselja Bijelo Brdo i Sarvaš); Vukovarsko-srijemskoj (grad Otok i općina Privlaka); Varaždinskoj (općine Donji Martijanec, Ludbreg, Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Breznica, Visoko i Breznički Hum); te Međimurskoj županiji (grad Prelog, općina Orehovica, te grad Čakovec uključujući mjesta Totovec, Novo selo na Dravi, Kuršanec, Šandorovec).

Ugroženim područjem smatra se područje u krugu od sedam kilometara od zaraženog područja, a uz točno pobrojanih 30-ak naselja, općine i mjesta u četiri navedene županije, odnosi se i na 9 općina u još tri županije - Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Uz već navedene mjere, na zaraženim i ugroženim područjima zabranjeno je i stavljanje u promet i premještanje svinja, te stavljanje u promet sperme, jajnih stanica i embrija s gospodarstava unutar zaraženog i ugroženog područja.

Naredbom je na tim područjima propisana obveza da se bez odgađanja prijavi svaka uginula ili bolesna svinja na gospodarstvu i divlja svinja, obveza provedbe strogih biosigurnosnih mjera za smanjivanje opasnosti od unošenja i širenja virusa klasične svinjske kuge od strane svake osobe koja ulazi ili izlazi na gospodarstva na kojima se drže svinje.

Na tim je područjima propisana i obveza onemogućavanja izravnog ili neizravnog kontakta između domaćih i divljih svinja, te obvezna provedba odgovarajućih biosigurnosnih mjera od strane osoba koje su bile u kontaktu s divljim svinjama.

Zabrana stavljanja u promet svih vrsta životinja ne odnosi se na pošiljke domaćih i divljih svinja koje potječu iz drugih država, a koje se uvoze u registrirane i zatvorene objekte za držanje i uzgoj pod stalnim veterinarskim nadzorom (osim na zaraženim i ugroženim područjima), ili provoze preko područja Hrvatske (osim na zaraženim područjima). Te se pošiljke pak moraju provoziti isključivo glavnim cestovnim ili željezničkim prometnicama i mora biti onemogućeno da svinje koje se provoze dođu u direktan ili indirektan kontakt s drugim svinjama tijekom transporta.

Zabrana se također ne odnosi na pošiljke domaćih i divljih svinja koje se, zbog tehnoloških razloga, upućuju iz objekata kontroliranog i zatvorenog uzgoja u druge kontrolirane i zatvorene objekte za držanje ili klanje (osim na zaraženim i ugroženim područjima), a po odobrenju nadležnog županijskog veterinarskog inspektora i pod posebnim
uvjetima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene