Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad na paklenim temperaturama

Mislite da je vama vruće? Zamislite kako je tek njima: "Svakog ljeta izgubim 5 do 7 kilograma"

Prometni policajac Davor Grgić (Foto: Dnevnik.hr)
Prometni policajac Davor Grgić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prometni policajac Davor Grgić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kako je raditi na visokim temperaturama, izloženi suncu u zaštitnoj odjeći u vrijeme kada meteorolozi upozoravaju na opasnost od umjerene i visoke toplinske valove - provjerila je riječka ekipa Dnevnika Nove TV.

Iako su mjesecima bez plaće radnici u 3. maju i dalje rade. Termometar već prijepodne pokazuje iznad 30 stupnjeva, a na užarenom limu uz iskre od zavarivanja osjećaj topline je gotovo nepodnošljiv.

Pročitajte i ovo Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati Slika nije dostupna I HAK upozorio vozače Prognostičari objavili upozorenje građanima: Živa u termometru prelazit će 37 stupnjeva, pogledajte gdje će biti najtoplije

„Malo se ohladimo, malo radimo, tako da se pazimo. Sve u svemu lako nije, ali mora se“, kaže brodoskelar Andrija Harbaš.

Nije puno ugodnije ni Davoru koji dan provodi na službenom policijskom motoru u odijelu, s rukavicama i kacigom.

„Tijekom ljeta izgubim od 5 do 7 kilograma“, kaže Davor Grgić, prometni policajac u Rijeci.

Zakon ne propisuje strogo kako se odijevati i raditi po ekstremnim vrućinama

„Poslodavac je odgovoran za svoga radnika. on treba voditi prvenstveno brigu o tome da osigura odgovarajuće uvjete za radnike koje izlaže takvim temperaturama“, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Da bi se izbjegli nesretni slučajevi na poslu zbog vrućina, poslodavac je između ostaloga obvezan prilagoditi trajanje radnog dana ovisno o fizičkim naprezanjima i uvjetima mjesta rada, fizički najzahtjevnije radove planirati tako da se izbjegne razdoblje od 11 do 16 sati, uzimati više kraćih stanki i osigurati unos tekućine, svakih 15-20 minuta po jedna čaša rashlađene tekućine.

Za poštaricu Zvjezdanu voda nije problem.

„Srećom da su ljudi jako dobri, na svakom koraku pitaju hoćete li popiti, malo se osvježiti“, kaže poštarica Zvjezdana Maltašić.

Temperatura zraka danas je u Karlovcu u 15 sati bila 35 stupnjeva, tek stupanj dva manje u Zagrebu i Rijeci. Sparina je bila toliko jaka da su se i golubovi odlučili doslovno okupati u fontani.

Ne znoje se samo radnici i službenici. Znoje se ovih dana i naši političari. Je li to zbog kvara klima uređaja ili strogih pravila odijevanja, no i premijeru je neki dan bilo neizdrživo vruće. Naši sugovornici kažu - sve je lakše ako se voli posao koji se radi.

„To sam odabrao i to volim, a naročito volim motore. Teško je, ali navikne se čovjek na sve“, kaže policajac Davor Grgić.

Ako radite na otvorenom, ne zaboravite se zaštititi uzimanjem dovoljno tekućine, izbjegavajte se, koliko je moguće - izlagati suncu i dakako preporučuju se češće stanke.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene