Reporter Mislav Bago razgovarao je u Dnevniku Nove TV s ministrom državne imovine Mariom Banožićem.

Galerija Mario Banožić, ministar državne imovine, i Mislav Bago +0 Mario Banožić, ministar državne imovine

U posljednjim danima mandata Kolinda Grabar-Kitarović podnijela je Ministarstvu državne imovine zahtjev za korištenjem ureda bivšeg predsjednika. A baš danas država je usvojila plan upravljanja državnom imovinom.

Vezani članci Mario Banožić Državne nekretnine reagirale na tvrdnje o stanu ministra Banožića: "Neistinito su prikazane informacije" Maja Đerek Zviždačica o stanu ministra Banožića: "Meni je nadređena rekla da je bila s njim u tom stanu i da je izabran za njega"

Ministar Mario Banožić otkrio je imaju li već prostor za Grabar-Kitarović.

"Imamo nešto u portfelju što bi bilo interesantno, postoje lokacije koje bi bile prihvatljive, ali u konačnici bivša predsjednica će biti ta koja će donijeti odluku. Početkom idućeg tjedna bit ćemo upoznati s mogućom lokacijom. Nakon prestanka dužnosti se aktiviraju prava", napomenuo je ministar.

Još uvijek nije poznato kada će se park-šuma Pantovčak otvoriti građanima. Banožić kaže da je obuhvat Pantovčaka smanjen i da time upravljaju Hrvatske šume. Po njegovoj procjeni, otvorenje parka ovisi o dinamici gradske uprave. Napominje kako se prije svega mora donijeti izmjena prostornog plana.

Na Pantovčaku ima i divljači, koju moraju zbrinuti Hrvatske šume, a ministar napominje kako je bitno ograditi onaj dio koji se odnosi na Ured predsjednika. "Taj dio ima određene sigurnosne uvjete", rekao je.

Banožić se osvrnuo i na stanove koje država ima u svojem vlasništvu te odgovorio na pitanje zašto bi se država bavila nekretninskim biznisom, odnosno što će državi 6000 stanova?

"Posao države je da ostvaruje i tu socijalnu komponentu. Nisu to stanovi koji se nalaze samo u centru gradova ili stanovi na kojima se može masno zarađivati. U ovom trenutku, ondje gdje je čisti imovinsko-pravni odnos oni se daju na prodaju. Interes RH su stanovi koji služe za službene potrebe, a postoji i onaj dio stanova gdje se zainteresirane osobe javljaju", kazao je.

Napominje i kako nekretnine s vremenom dobivaju na vrijednosti i da su određene nekretnine obiteljsko srebro.

"Ajmo to nazvati djedovinom koju su građani dobili i svatko normalan od toga bi trebao stvarati novu vrijednost, a ne to rasprodati", kazao je.

Odgovorio je i na pitanje kako stoji prodaja tvrtki gdje država ima vlasništvo ispod 25 posto i zašto se to ne proda za jednu kunu, jer je očito da to nitko neće.

"Od 358 društava, imamo 21 društvo s većinskim udjelom, a 337 gdje je manjinski udio. Do sada smo objavili natječaje za 60 društava, a 18 je prodano", kazao je ministar i dodao da će društva biti prodana kada svaka tvrtka prođe objavu dva natječaja.

Otkrio je da je od prodaje udjela u zadnje tri godine država zaradila 6,1 milijardu kuna, a plan je ostvariti još 5,4 milijardi.

Agroduhan je dobio 8 milijuna kuna potpora. MInistar je objasnio zašto se daje toliki novac za tu tvrtku.

"To je dioničko društvo koje funkcionira dugi niz godina i oni su bili pokretači poljoprivrednog razvoja. Imate dobavljače o kojima ovisi poljoprivreda u cijelom tom kraju", kazao je Banožić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju