Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović Foto: DNEVNIK.hr

Ministar državne imovine Mario Banožić potvrdio je u četvrtak da je Kolinda Grabar-Kitarović podnijela zahtjev da joj se dodijeli Ured bivšeg predsjednika RH.


"Upravo sam čuo da postoji dokument kojim je podnesen zahtjev, kod mene još nije došao. Sukladno Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske, po prestanku obnašanja dužnosti ona ima pravo na ured, vozača i dva službenika", rekao je Mario Banožić novinarima pred Banskim dvorima.

Vezani članci Mate Radeljić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Vlado Galić odlazi s Pantovčaka... ali to nije sve, hoće li se Predsjednica zahvaliti i Mati Radeljiću? Andrej Plenković (foto: Dnevnik.hr) Plenković o spekulacijama da HDZ razmišlja smanjiti ustavne ovlasti Predsjednici

Najavio je da će njegovo ministarstvo nastojati ispuniti zakonsku obvezu, a tek će vidjeti kakav prostor će dodijeliti Grabar-Kitarović.

Rekao je kako postoji nekoliko lokacija koje imaju u vidu, ali ne želi javno govoriti o njima dok ne vide zadovoljavaju li sve uvjete.

Naglasio je kako prostori koje bi koristila bivša predsjednica trebaju biti adekvatni i reprezentativni.

Bivša će predsjednica uz Ured imati pravo i na naknadu u prvih šest mjeseci u visini sadašnje plaće, dok će u drugih šest mjeseci imati pravo na pola plaće.

Ne zna se koliko će to stajati

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da još nije vidio specifikaciju troškova za Ured bivše predsjednice. "Ne znam, nisam vidio specifikaciju. Ako je poslano u Ministarstvo financija, nisam vidio", rekao je Marić. Kaže da još ne zna ni broj ljudi, ni broj zaposlenih, ni prostor, pa ne može ''napamet iz glave govoriti". (Hina)