Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobađanje Momčila Perišića

Mišetić: U Haagu je već ranije utvrđena odgovornost Beograda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki odvjetnik Luka Mišetić ocijenio je da unatoč oslobađajućoj presudi u predmetu 'Perišić' ostaje činjenica da je u Haagu već ranije utvrđena odgovornost Beograda za zločine u Hrvatskoj i BiH.

"ICTY je već utvrdio u predmetu Martić da je Beograd bio umiješan u udruženi zločinački pothvat i u Hrvatskoj i u BiH, koji je uključio ne samo Miloševića nego i zapovjednika JNA Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića", kazao je za Hinu haški branitelj oslobođenog generala Ante Gotovine.

Mišetić podsjeća da je presuda Martiću utvrdila da je politički cilj ujedinjenja srpskog područja u Hrvatskoj i BiH sa Srbijom proveden rasprostranjenim i sustavnim oružanim napadima na pretežno hrvatska i druga nesrpska područja, kao i djelima nasilja i zastrašivanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na nepravomoćnu presudu Mišetić: Odluka o oslobađanju Stanišića i Simatovića je groteskna Slika nije dostupna 'Moramo obraniti istinu' Mišetić: Istina je utvrđena, srpsko stanovništvo nije deportirano

>> Haški sud pustio Momčila Perišića na slobodu!

Presudom je vijeće tada utvrdilo da su SVK i VJ u stvarnosti bile jedna te ista organizacija, samo što se nalazila na dvije zasebne lokacije kao i da su čitavo vrijeme rata pobunjena srpska vodstva u Hrvatskoj i BiH surađivala s vodstvom Srbije.

U provođenju zločinačkog pothvata sudjelovali su, po toj presudi, uz bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i Blagoje Adžić, Milan Babić, Radmilo Bogdanović, Veljko Kadijević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Franko Simatović zvani Frenki, Jovica Stanišić i kapetan Dragan Vasiljković.

Upitan znači li presuda "Perišić" i amnestiranje beogradskog vodstva za zločine Mišetić kaže kako ona nužno ne znači "oslobađanje" Miloševića i njegovih suradnika.

"Samo zbog toga što je utvrđeno da Perišić nije imao zločinačku namjeru slanjem oružja bosanskim Srbima ne znači da Milošević, Stanišić, Kadijević i drugi nisu dijelili zajedničku namjeru stvaranja velike Srbije zločinačkim sredstvima".

Koliko vidim, sud je jednostavno kazao da Perišić nije kazneno odgovoran za djela bosanskih i hrvatskih Srba samo zbog toga što im je slao oružje, pojašnjava Mišetić. "To za mene nije kontroverzno pitanje. Bi li itko stvarno kazao da sve zemlje koje šalju oružje pobunjenicima u Siriji trebaju kazneno odgovarati ako sirijski pobunjenici počine zločine tim oružjem?", ističe Mišetić.

On ocjenjuje da je situacija s Miloševićem, Stanišićem ili Šešeljem drukčija: tamo sud može utvrditi zločinačku namjeru u njihovim izjavama i djelima koja pokazuju da su podupirali politiku uklanjanja nesrpskog stanovništva s okupiranih područja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene