Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goće li uvažiti žalbe?

Mišetić: Tužitelj se danas 'prešaltao' kako bi spasio prvostupanjsku presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjelokupnu današnju raspravu u suđenju generalima Markaču i Gotovini komentirao je i Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine.

Mišetić je izjavio kako je zadovoljan jer je obrana imala priliku iznijeti svoje stavove i u usmenom obliku, te što su suci čuli i generala Gotovinu, te je izrazio nadu da će suci uvažiti srž njihovih žalbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demantirao sve kritičare Ovo je čovjek koji je uspio obraniti generala Gotovinu! Slika nije dostupna facebook prepun slika generala Hrvati na društvenim mrežama: Pravda je pobijedila!

'Za nas je bilo zanimljivo da su tužitelji iznijeli neke nove argumente kojima se tvrdi da legalna vojna operacija može biti i ratni zločin', rekao je Mišetić i dodao kako bi ovakvo što bio presedan za sve one koji ratuju diljem svijeta koji znaju da će jedan rezultat legitimne vojne operacije biti i odlazak civila iz nekih područja.

>> Gotovina i Markač: Žao nam je svih stradalih, ali mi smo nevini, bili smo profesionalci

'Ne možete tvrditi da je postojala neka vojna operacija koja za cilj imala gađati civile i tjerati ih da odu, a da u toj vojnoj operaciji nitko nije poginuo niti je ranjen, barem ne prema onome što je sud imao kao dokaze tužiteljstva. Štoviše, Sudsko vijeće je zaključilo da je 20.000 srpskih civila otišlo iz straha od ilegalnog granatiranja. No, danas smo ponovno vidjeli da tužitelj ne može imenovati nijednog civila koji je otišao iz tog razloga', ustvrdio je Mišetić.

'Tužitelj ne može dokazati da je itko ranjen, poginuo ili otišao i tzv. Krajine zbog straha od granata. Može li se iz toga izvući zaključak da je topništvo bilo usmjereno samo na vojne ciljeve? Mi smatramo da može i to ne može tužitelj osporiti. Zbog toga se tužitelj danas 'prešaltao' i rekao da imaju novu tezu koju nikada nisu nikada iznijeli pred sudom, a to je da gađanje vojnih ciljeva može biti ratni zločin ukoliko se na umu imalo da će civili otići', kaže Mišetić i dodaje kako smatra da se to mora odbiti iz razlog što to nikada nije bio stav tužiteljstva u ovom postupku, te da su oni  to iznijeli' 5 do 12 'kako bi spasili prvostupanjsku presudu.

>> Goran Višnjić stigao u Haag! Pružit će generalima potporu u sudnici

Na pitanje zašto je tužiteljstvo danas često spominjalo predsjednika Franju Tuđmana, Mišetić je odgovorio vrlo jednostavno. 'Tužitelj nema nikakvih inkriminirajućih izjava od samih optuženika, pa se zato pokušava senzibilizirati Sudsko vijeće sa izjavama predsjednika Tuđmana. Tužiteljstvo nije moglo dokazati da su generali Gotovina i Markač imali namjeru gađati civile topništvom', zaključuje Mišetić

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene