Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreditiraju državu

Mirovinski fondovi imaju 84 milijarde kuna, ali nemaju u što ulagati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirovinski fondovi, u koje građani svaki mjesec uplaćuju novac za svoje mirovine, imaju 84 milijarde kuna imovine.

Umjesto ulaganja u gospodarstvo i radna mjesta, tri četvrtine tog novca koriste za kreditiranje države. Tvrde da nisu imali u što drugo uložiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 Provjerite stanje Vaš novac i budućnost nalaze se u ovim fondovima, a znate li uopće kako oni stoje i s koliko ćete novca dočekati starost? Gordan Lauc i Nenad Bakić poticanje mržnje Liječnička komora podnijela kaznenu prijavu protiv Lauca i Bakića: "Pokrenuli su hajku na liječnike i znanstvenike, to je opasno za društvo!"

Novac za mirovine fondovi zasad uglavnom posuđuju državi i tako zarađuju. Predsjednik udruge mirovinskih fondova tvrdi da ga nisu imali gdje drugdje uložiti.

„Nažalost nema dovoljno velikih, naglašavam tu riječ, investicijskih projekata u koje bi mirovinski fondovi uložili, neovisno o tome radi li se o privatnim ili javnim projektima“, kaže Dinko Novoselec iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Drugačije tvrdi investitor Nenad Bakić.

„Često čujemo lažni izgovor da nisu imali gdje ulagati, pa ja sam čuo da postoji Google, Facebook, Tesla, Siemens, Mercedes i tako dalje, ali zapravo najveći primjer toga je hrvatski turistički sektor“, kaže Bakić.

Mirovinski fondovi bi ulagali u autoceste, energetski sektor, ali i kupili dionice tvrtki koje bi se privatizirale poput najavljene prodaje dionica HEP-a.

"Država mora osmisliti projekte"

„Svakako bismo bili zainteresirani, to je naravno vrlo načelno, moramo vidjeti konkretne projekte, ali načelno bismo bili zainteresirani vjerujem za svaku veću privatizaciju u Hrvatskoj“, kaže Novoselec.

Iz Hrvatske stranke umirovljenika smatraju da bi fondovi trebali ulagati i u državne projekte.

„Država mora osmisliti projekte kao što su Pelješki most, kao što je na primjer luka Gruž oko koje se sada vrte francuski i turski investitori“, kaže Silvano Hrelja (HSU).

U 15 godina, koliko postoje, mirovinski su fondovi građanima zaradili više od 30 milijardi kuna. Kažu da su po zaradi među najboljima.

„Svi oni koji su uložili 100 kuna na početku mirovinske reforme, danas tih sto kuna vrijedi 240“, kaže Dijana Bojčeta Markoja iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

"Fondovi se kockali mirovinama"

Bez obzira na dobru zaradu, Bakić smatra da su se fondovi zapravo kockali budućim mirovinama koristeći gotovo sav novac za kreditiranje gospodarski slabe države kao što je Hrvatska.

„Brutalnim kreditiranjem države omogućili su održavanje antireformske politike i futrali državu novcem. Onda ona nije morala sama ići u smjeru u kojem bi svima nama bilo bolje, a to je da počne smanjivati poreze,razvijati biznise, otvarati radna mjesta i slično“, kaže Nenad Bakić.

Prošle godine fondovi su uložili novac u desetak domaćih tvrtki i sudjelovali u jednoj privatizaciji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene