Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Više od 200 škola žele Micro:bit

''Ono što trenutno nudi hrvatsko školstvo je tragično''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako koja Vlada dolazi, tako se mijenjaju članovi povjerenstva za strategiju obrazovanja, a reforma školstva nikako da se makne s mrtve točke. Budući da je sustav trom - građani, ali i brojni poduzetnici uzeli su stvar u svoje ruke i odlučili sami unijeti promjene u školstvo. Stiglo je tisuće donacija za kupnju mini računala koja će se donirati školama.

U samo dva tjedna čak 300 tisuća dolara prikupio je Institut za inovativnost mladih za STEM revoluciju u školama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obišla ih ministrica Superfinale Croatian makers lige: 200 djece natjecalo se u robotici Nenad Bakić i Sanja Vištica uživo iz Londona (Foto: Dnevnik.hr) NENAD BAKIĆ ZA NOVU TV "U hrvatskim školama dogodila se minirevolucija, ne samo u tehnološkom obrazovanju nego i u obrazovanju uopće"

''Mi smo zamolili ljude da više ne doniraju, nego da doniraju nekome drugome ili pričekaju neku našu novu akciju, jer smo sada nadmašili sva naša očekivanja'', rekla je Rujana Bakić, suosnivačica Instituta za inovativnost mladih.

Pa će se uz Veliku Britaniju i Island, uređaj Micro:bit naći i u hrvatskim školama. ''To je mini kompjuter koji zapravo može svako dijete u osnovnoj školi imati i njime se uključiti u STEM aktivnosti i de facto brzo otići u suvremenost'', rekao je Nenad Bakić, suosnivač za Inovativnost mladih.

Više od 200 škola su javile da žele mini računala. ''Želja nam je da u jednom trenutku bude pokrivena cijela Hrvatska, dakle cijeli šesti ili sedmi razred'', dodaje Rujana.

Akciju na internetu su podržali građani, tvrtke i poznati poduzetnici - od Mate Rimca, Damira Sabola do Luke Abrusa. ''Svjesni smo da je to promjena koja nam je svima potrebna i nešto za što se mi kao poduzetnici borimo. I kad ga već država, ministarstva ili obrazovni sustav nisu sami napravili, najmanje je što možemo napraviti jest podržati gospodina Bakića u tome'', kazao je poduzetnik Luka Abrus.

''Ono što trenutno nudi hrvatsko školstvo je zaista tragično. Usprkos ubacivanju sve većih resursa, jer nije istina da u školstvu nema novca - u školstvu ima jako puno novca, međutim učinak je vrlo loš'', kaže Nenad.

Škole uglavnom nisu dovoljno dobro opremljene, a informatika se uči po programu iz 1994. Kako bi približili učenicima robotiku, Institut je organizirao i robotičku ligu u kojoj sudjeluje i Josip sa svojim učenicima.

''Učenika treba pripremiti ustvari na budućnost, a budućnost je upravo to - napredne tehnologije i programiranje samo po sebi će biti jedno od jako traženih vještina'', rekao je Josip Jurić, nastavnik informatike.

Donacije, robotička liga, putujuće robotičke radionice - puno više nego što je sama država napravila za školstvo posljednjih 20 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene