Obavijesti Video Pretražite Navigacija
presedan u hrvatskoj

Zahvat će ipak morati obaviti u Sloveniji? Mirela danas ide u zagrebačku bolnicu na dogovor o prekidu trudnoće, ali...

Mirela Čavajda - 2
Mirela Čavajda - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić, smatra da je odluka drugostupanjske komisije, koja je dopustila prekid trudnoće, presedan u Hrvatskoj. "Možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti". Mirela će se danas javiti jednoj od zagrebačkih bolnica te će sa svojom obitelji donijeti odluku što dalje.

"Odluka drugostupanjske komisije je jedina koja je po zakonu mogla biti donesena", komentirala je za DNEVNIK.hr odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić. Komisija je u drugom stupnju i nakon ponovljene magnetske rezonance Mireli odobrila prekid trudnoće. "Sada konačno crno na bijelo imamo odluku koja će svim drugim ženama omogućiti da ostvare svoja prava i u tom smo smislu zadovoljni."

Pročitajte i ovo Za četvrtak najavljeni prosvjedi diljem Hrvatske Potpora Mireli Čavajdi Za četvrtak najavljeni prosvjedi diljem Hrvatske: "Za dostupan, legalan i siguran prekid trudnoće u Hrvatskoj"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović prije nije bilo tako "Ja zakon ne bih mijenjao": Milanović pozvao državu da riješi problem pobačaja

Odvjetnica Jurić je posebno naglasila da je pored nevjerojatne hrabrosti Mirele Čavajde za ovakav ishod bila potrebna cjelokupna podrška medija, udruga civilnog društva, odvjetnica, prvostupanjska i drugostupanjska komisija i najava prosvjeda, a sve da bi država odlučila primijeniti zakon i omogućiti joj prava koja joj po zakonu pripadaju. "Mislim da to sve govori dovoljno o sustavu u kojem živimo", rekla je.

Ovakva je odluka presedan u Hrvatskoj, rekla je Jurić i potvrdila da će se Mirela danas javiti jednoj od zagrebačkih bolnica te će nakon toga sa svojom obitelji donijeti odluku.

"Izvjesno je nakon jučerašnjih izjava ministra Beroša i posebno dr. Ćorušića da niti jedna bolnica u Hrvatskoj neće obaviti zahvat", rekla je Jurić te će vjerojatni ishod biti odlazak u Sloveniju, uz pokrivanje troškova od strane HZZO-a.

Dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je emisiji Otvoreno HRT-a da u Hrvatskoj nitko ne radi feticid te da je uvjeren da će u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (Petrova) Čavajdu uputiti u Sloveniju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene